Löfven: De enkla jobben är inte problemet

Vad behövs för att de många utrikes födda som nu kommit till Sverige ska få jobb och bostad – om det hade Anna Kinberg Batra (M) och Stefan Löfven (S) helt olika uppfattning när de möttes i Agenda. – Ni tar inte integrationsutmaningarna på allvar, sade Kinberg Batra. – Ni föreslår bara ett sjätte jobbskatteavdrag, kontrade Löfven.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra anklagade i partiledardebatten i riksdagen nyligen statsminister Stefan Löfven för att blunda för integrationsutmaningarna. I Agenda fick hon ge exempel på vad hon menar att han blundar för:

– Att det tar åtta år innan hälften av de som kommer hit har fått jobb. Det är slöseri. Och flyktingkrisen är inte över. Vi ska inte vara naiva. Att asylpröva tar tre år. Det är för svårt att få sitt första jobb. Vänsterpartierna gör det svårare, sade Anna Kinberg Batra.

– Samhällsbygget gäller hela Sverige, oavsett om man redan bor här eller kommer hit nu, framhöll Stefan Löfven och fortsatte:

Löfven: Alla ska göra rätt för sig

– Det behövs speciella insatser för till exempel de med låg utbildning, tidigare utbildning i svenska, bättre validering av yrkeskunskaper. Alla ska göra rätt för sig.

– Det är viktiga saker men om vi inte ändrar på arbetsmarknaden riskerar 90.000 utlandsfödda att hamna i långvarig arbetslöshet, sade Anna Kinberg Batra och fortsatte:

– Vi har första jobbet-anställningen, där man kan lära sig jobbet på jobbet. Vi måste få fler vägar in på arbetsmarknaden, att få prova på ett första jobb. Man ska få betalt för den tid man är på jobbet och kunna utbilda sig resten av tiden. Jag tar det här på stort allvar men Stefan Löfven blundar för det.

Betyder det enklare jobb och lägre löner?

– Det behövs många enkla jobb. Att lära sig jobbet på jobbet innebär sjyssta villkor, sade Kinberg Batra.

Kinberg Batra: Utanförskapet är farligt

Hon framhöll att det är farligt att stora grupper i samhället riskerar ett djupt och långvarigt utanförskap när de inte får jobb. Men Stefan Löfven menade att förslaget om första jobbet-anställningen inte är något annat än ett sjätte jobbskatteavdrag.

– Det är ett sjätte jobbskatteavdrag och inget annat. Jag har två enkla principer: Vuxna i arbetsför ålder ska vara i arbete. Man ska kunna leva på sin lön. Vi ska se till att alla har arbete, det gäller likaväl den som varit arbetslös i Sverige i många år. För dem som kommer hit behövs speciella saker. En kombination av praktik och arbete. Det finns ganska många möjligheter även med subventionerade anställningar, sade Löfven.

Enligt Löfven är det inte de enkla jobben som är problemet – de ökar, sade han.

Löfven: Problemet finns i mitten

– Problemet finns i mitten, för dem med medelhöga kvalifikationer. Men de borgerliga vill sänka lönerna. Det ger inte framgång åt svensk arbetsmarknad.

Han sade också att målet om EU:s lägsta arbetslöshet till 2020 ligger fast.

Bostadsbristen berör också hela landet. Enligt Boverket behöver bostadsbyggandet i Sverige fördubblas de närmaste åren, från ca 40.000 per år till 80.000.

– Vi behöver öka rörligheten. Det är ett problem att så många blir kvar i sitt boende. Vi kan titta på reavinstskatten men det kan finnas andra mekanismer. Enligt Boverket behövs över 700.000 lägenheter, det är ett gigantiskt åtagande, vi måste titta på regelverk, utbildning, kapacitet, kan utländska företag få bygga, kan vi prefabricera hus, sade Stefan Löfven.

Kinberg Batra: Ändra inte reavinstskatten

Anna Kinberg Batra var bestämd i att inte ändra på reavinstskatten.

– Man ska vara försiktig med förändringar som påverkar hushållens ekonomi, sade hon.

Hon ville hellre prata om att göra det lättare och billigare att bygga.

– Kommunerna måste upplåta mer byggbar mark. Det kan handla om att bygga tätt, möjlighet att dela kök, bygga nära vatten, frågor där det i dag ofta blir konflikter, sade Kinberg Batra.

Medan Stefan Löfven ville titta på om det går att upplåta mer statlig mark till byggande och sade att SBAB kan få mer pengar att låna ut till bostadsbyggande.

Han var inte negativ till enklare byggregler men menade att det inte räcker. Och båda menade att den andres förslag till åtgärder inte räcker till för att fördubbla  bostadsbyggandet.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet