Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Löfven: EU huvudspåret för vaccin

Uppdaterad
Publicerad

EU-samordningen är huvudspåret för att ordna vaccin till Sverige, men det finns inget hinder att leta utanför, enligt statsminister Stefan Löfven (S).

– Vår vaccinsamordnare har ett uppdrag att titta utanför detta, vad finns det? Men det är bara det att det ligger inte några lager på hyllan och väntar, sade Löfven när han gav en rapport i riksdagen om förra veckans EU-toppmöte i Bryssel.

Det var ett möte där mycket tid lades på att diskutera försenade vaccinleveranser och det kloka, eller okloka i, att EU-länderna låtit samordna beställningarna och verkar ha halkat efter i vaccinationstakt.

Löfven sade att han tryckte på under mötet, och i ett eget möte med EU-kommissionens ordförande Ursula von det Leyen i går, om att kommissionen måste ligga på bolagen om snabbare leveranser och ökad produktion.

Men EU-vägen var den rätta, sade Löfven.

– Om inte vi hade varit med i den här samordningen hade vi inte varit i närheten av att börja vaccinera nu, hävdade Löfven i replik med bland andra Ludvig Aspling (SD).

I riksdagen lägger Moderaterna på torsdage Brittisk mutation konstaterad i hela landet – Gotland sist utn fram ett initiativ i socialutskottet om vaccininköp utanför EU-samordningen. Det går ut på att uppmana regeringen att ”omedelbart undersöka möjligheterna för Sverige att köpa in vaccin på egen hand.”

Enligt uppgift till TV4 väntas det finnas majoritet i riksdagen för att ge regeringen ett sådant tillkännagivande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer