Anna Kinberg Batra (M). Foto: SVT

Kinberg Batra: ”Löfven borde ha kritiserat Rysslands agerande i FN”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Stefan Löfven fick rungande applåder när han talade om vikten av att bekämpa främlingsfientlighet och möta klimathotet skymtade många – till synes uttråkade ansikten och vandrande blickar – bland de riksdagsledamöter som närvarande vid riksmötet i dag. Och reaktionerna på Löfvens framförande lät inte vänta på sig.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra säger sig vara förvånad över att Nato inte nämndes alls med tanke på det mycket osäkra omvärldsläget. Vidare, menar hon, skulle Löfven också tydligare ha markerat mot Rysslands inblandning i Syrien-konflikten.

– Vi är ju kandidater till FN:s säkerhetsråd och då skulle den svenska regeringschefen vara tydlig med sitt budskap om hur låsningarna i rådet behöver brytas upp. Det är svårt, men då måste man vara tydlig mot Ryssland, och som kandidatland.

”Fattig på nyheter”

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt pekar på att regeringsförklaringen var fattig på nyheter.

– Det jag är rädd för är att den här regeringen inte kommer att klara jobben och klimatet, att man vågar för lite. Man vågar inte utmana borgerligheten om den ekonomiska politikens grund.

Sjöstedt hade också två förhoppningar inför regeringsförklaringen. Den ena var att regeringen skulle markera mot Turkiet för att den turkiska regeringen släpper loss våldet mot kurderna. Den andra var att regeringen skulle ta bort lagen om allmän visstid.

– Tyvärr kom inte de beskeden.

”Skäms för skattehöjningar?”

Folkpartiledaren Jan Björklund kritiserar den socialdemokratiska skattepolitiken.

– Jag är förvånad över att han glömmer att nämna att han på måndag ska höja skatterna med 40 miljarder. Det är den enskilt största åtgärden man kommer att genomföra under hösten. Det är som om de skäms för det.

Centerns gruppledare i riksdagen Anders W Jonsson instämmer i kritiken mot höjd skatt.

– Vi har en regering som höjer skatten på allt vad företagande heter. Det gör mig orolig.

Ris och ros för flyktingmottagande

Men Jonson ger också ros åt Löfvens utläggning om flyktingmottagande.

– Det var positivt att han står upp för asylrätten så klart som han gjorde och dessutom betonade vikten av att Europa måste göra mer.

Asylrätt är också något som kommenteras av Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson, som ställer sig kritisk till att Löfven talar om att hålla ihop Sverige, samtidigt som han tänker fortsätta den politik som, enligt SD, splittrar Sverige.

– Det är väldigt mycket retorik. Han säger att det ska vara ordning och reda i asylprocessen och vem tycker inte det, men vad betyder det egentligen. Just nu är det inte ordning och reda. Ordning och reda skulle vi kunna få om vi i likhet med andra länder stärker upp gränsskyddet och skaffar större kontroll över vilka som kommer till vårt land.

”Höga trösklar för anställning”

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor får inte regeringsförklaringen att gå ihop logiskt.

– Stefan Löfven talar om att inte ha höga murar för människor i nöd som vill komma hit. Samtidigt står han för skyhöga murar som hindrar nyanlända som vill komma in i samhällsgemenskapen genom jobb – han höjer skatterna på arbete, försvårar för rut- och rotbranschen och gör det svårare för företagen att anställa, säger KD-ledaren som från åskådarplats såg statsministern läsa eftersom hon inte har någon riksdagsplats.

– Om han menar allvar med att Sverige ska vara ett öppet land så borde han verka för att sänka trösklarna för människor till arbete, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.