Foto: TT

Löfven om flyktingkrisen: Läget var mycket svårbedömt

Uppdaterad
Publicerad

I dag frågades statsminister Stefan Löfven (S) ut i riksdagens konstitutionsutskott (KU), bland annat om regeringens beredskap inför och under flyktingkrisen förra året. Statsministern påpekade att antalet asylsökande ökade dramatiskt i september.

Det är bland andra Moderaternas Jessica Polfjärd som ifrågasätter om krisberedskap och styrning varit tillräcklig. Agerade inte regeringen för sent och för lite innan höstens flyktingkris blev ett faktum?

– Flyktingkrisen har varit en stor utmaning för det svenska samhället. Det är viktigt att dra lärdomar för framtiden, sade statsministern i  KU.

Stefan Löfven påpekade att läget var mycket svårbedömt. Så sent som i juni bedömde Migrationsverket att antalet skulle bli lägre än 2014. I stället skedde en dramatisk ökning från september.

Stefan Löfven sade att av alla asylsökande under 2015 kom 70 procent under september, något som han nämde vid flera tillfällen under KU-utfrågningen.

– Den dramatiska ökningen var svår att se.

Löfven förklarade också varför gränskontrollerna inte infördes tidigare.

– När vi från myndigheterna får höra att nu har vi ett läge där ordning och reda och inre säkerhet inte längre kan upprätthållas, då vidtar vi de åtgärder som måste vidtas, sade han.

Första sammanträde

Under KU-utfrågningen fick Stefan Löfven också frågan när han själv och regeringen insåg att det rörde sig om en kris.

Han svarade att den 9 september hade gruppen för strategisk samordning inom regeringskansliet, under ledning av inrikesministerns statssekreterare, sitt första samträde.

– Arbetet accentuerades successivt för att hantera situationen.

Vad gjorde Löfven?

På frågan om vilka åtgärder han personligen vidtagit svarade han att regeringens ansvar är att vara strategisk och samordnande och se till att de berörda myndigheterna har möjlighet att agera.

– Jag som chef för regeringskansliet har förstås det yttersta ansvaret. En viktig uppgift är att vara informerad. Den viktiga principen vi har i Sverige är den så kallade ansvarsprincipen, det vill säga att den som har ansvar för verksamheten i normala fall också har det i kriser eller ansträngda situationer. Den följer vi och ser till att myndigheterna får det bästa möjliga handlingsutrymmet.

Historiska nivåer

Stefan Löfven sade också att antalet asylsökande till Sverige förra året nådde historiska nivåer.

– Tack vare krisorganisationens arbete, en intensifierad informationsinhämtning och flexibla beredningsstrukturer så kunde regeringen under hösten fatta ändamålsenliga beslut som innebär att antalet asylsökande till Sverige har minskat och den akuta ansträngningen i mottagningen lättat, sade han.

Han underströk att regeringen fattat ett 70-tal beslut med koppling till flyktingsituationen och att regeringen kommer att låta göra en oberoende utvärdering av hur regeringen och samhället i övrigt har agerat.

Krisorganiseringen av myndigheternas arbete skedde i augusti. Löfven uppgav att regeringen fattat ett 70-tal beslut som rör flyktingsituationen

Flexibilitet och snabbhet

Enligt statsministern ger regeringsformen möjlighet till flexibilitet och snabbhet. Bland annat därför har regeringen lyckats lätta på det stora trycket som flyktingkrisen innebar. Även regeringskansliets interna rutiner ger möjlighet till stor flexibilitet.

Stefan Löfven sade att de åtgärder som genomfördes under hösten, bland annat gränskontrollerna och skärpningen asylreglerna, var nödvändiga för att upprätthålla säkerhet och ordning.

EU-krav för gränskontroller

Löfven fick också frågor om varför inte regeringen införde gränskontroller tidigare än i mitten av november.

Statsministern svarade att polisen och Migrationsverket fram till dess inte ansåg att kraven för det var uppfyllda. Löfven påpekade att man måste följa EU:s gränskodex och uppger att det skulle vara svårt att förklara för EU varför regeringen infört gränskontroller när polisen inte anser att kraven var uppfyllda.

Skulle varit 20.000 flyktingar

Som så många gånger tidigare skyllde Stefan Löfven en stor del av flyktingkrisen på EU.

– Den stora bristen var att EU inte lyckades hantera situationen, sade Löfven.

Han hävdade att EU med nästan 500 miljoner invånare borde kunna ha klarat att ta emot en miljon flyktingar. Löfven sade att om Sverige hade tagit emot asylsökande i relation till sin befolkningsandel i EU så hade det handlat om 20.000.

Tänker på Sveriges säkerhet

Kristdemokraternas Tuve Skåneberg uttryckte oro för att många kommit in i Sverige utan id-handlingar.

– Det kan ju vara människor med ond vilja, sade han.

– Jag tänker dagligen och stundligen på Sveriges säkerhet och det här är regeringens främsta uppgift att se till att Sveriges medborgare ska kunna leva säkert, svarade Stefan Löfven som också påminnde om  att Schengenreglerna innebär att när man väl är inne i passunionen får man röra sig fritt.

Tak för antalet asylsökande?

Sverigedemokraterna undrade om det enligt Löfven finns ett tak för hur många asylsökande Sverige kan klara.

– Det finns ingen vetenskaplig siffra fastställd, det är det som gäller. Men självklart i ett läge där vi hamnade i höstas då det blir så ansträngt i välfärden i socialtjänsten, i skolan och i sjukvård, då måste vi vidta åtgärder, sade statsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.