Statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) Foto: TT

Löfven: Gängkriminaliteten ska knäckas

Uppdaterad
Publicerad

Ingen ska behöva vara rädd för skjutningar eller gängkriminalitet, säger statsminister Stefan Löfven efter ett möte i regeringens säkerhetspolitiska råd. Regeringen ska nu se över hur resurserna till insatser mot kriminalitet kan stärkas.

– Gängkriminaliteten ska knäckas, säger Stefan Löfven på en pressträff efter mötet.

Han säger samtidigt att kapaciteten och resurserna för kampen mot brottsligheten måste ökas. Alla ska känna sig trygga, oavsett var de bor, säger han.

Inrikesminister Anders Ygeman (S), också med på pressträffen, säger att insatserna mot brottsligheten i särskilt utsatta områden ska skärpas och myndigheter arbeta samordnat för att komma åt de kriminella.

Mer resurser?

Löfven får frågor om när regeringen skulle kunna tillskjuta mer resurser.

– Vi tittar på det inför vårpropositionen, säger statsministern.

Den läggs fram den 18 april.

Löfven säger att det ska vara ”jobbigt” att vara kriminell.

– Vi har goda exempel, säger statsministern.

Han hänvisar till den samordnade insats som har gjorts i Södertälje mot den organiserade brottsligheten och flaggar för att det kan bli aktuellt på fler ställen.

Inte trovärdigt

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad är missnöjd med regeringens besked i morse.

– Det är inte trovärdigt att kalla till ett sådant här säkerhetspolitiskt råd och bara säga att de kriminella inte ska kunna sova gott på nätterna. Vi behöver inte fler sammanträden utan konkreta åtgärder. Skärpta regler för vapen och handgranater har vi ju drivit sedan sommaren 2015 och riksdagen har ännu inte fattat några beslut, säger han till TT.

– Vi hade gärna sett fler och konkreta besked, inte minst vad gäller polisens resurser. Det är akut. Det behövs mer pengar till polisen med start i år för 2.500 fler poliser och höjda polislöner för att behålla och locka tillbaka de 400-500 som slutade förra året, säger Roger Haddad.

Många skjutningar

I det säkerhetspolitiska rådet ingår förutom statsministern, även inrikesminister Anders Ygeman, utrikesminister Margot Wallström (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP), samt deras statssekreterare.

Bakgrunden till mötet var den senaste tidens många skjutningar i kriminella kretsar.

Även cheferna från Polisen, Åklagarmyndigheten, Kronofogdemyndigheten och Skattemyndigheten var kallade till morgonens möte i regeringskansliet.

Löfven sade häromdagen att han vill informera sig om hur deras strategier mot den organiserade brottsligheten ser ut och om hur de ser vägen framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer