Foto: TT

Löfven: ”Jag är förvånad över Trumps kommentar”

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven håller pressträff på Rosenbad med anledning av ett statsbesök från Kanada. På pressträffen fick han frågor om Donald Trumps senaste uttalanden och tweets om Sverige.
– Jag är förvånad över Trumps kommentarer, säger Stefan Löfven.

I ett tal i Florida på lördagskvällen, svensk tid, sade USA:s president, Donald Trump: ”Ni såg vad som hände i Sverige i går kväll” – utan att förklara vilken händelse han pratade om.

Ungefär ett dygn senare förklarade Vita huset att presidenten syftade på ”ökande brottslighet och händelser i närtid i allmänna ordalag” och Trump skrev på Twitter att han refererade till ett tv-inslag på Fox News som handlade om invandring och Sverige.

Nu bemöter Sveriges statsminister, för första gången, påståendena:

– Låt mig uttrycka det så här: Jag var, som många andra, förvånad över Trumps kommentarer om Sverige. Sverige, som många andra länder, står inför många möjligheter, såväl som utmaningar. Jag tror att det gäller alla länder i världen, säger Stefan Löfven.

Åkte runt i landet

Han understryker att Sverige står inför många utmaningar, men att regeringen jobbar på dessa.

– För två veckor sedan åkte jag runt i landet och fick lyssna på människors oro, men också förväntningar och drömmar. Det är ingen tvekan om att vi står inför utmaningar, men dessa jobbar vi på hårt, dagligen. Det är därför vi investerar så mycket i Sverige. Vi investerar i nya hus, ny teknologin, ny innovation, i vårt välfärdssystem.

Han påminner också om de saker som går bra i Sverige.

– Vi har också möjligheter. Glöm inte att i internationella rankningar i frågor som jämställdhet, mänsklig utveckling och konkurrenskraft, går det, precis som för våra gäster från Kanada, väldigt bra.

”Felaktiga uppgifter ökar”

Utrikesminister Margot Wallström har tidigare kommenterat Trumps påståeenden.

”Det är bra att vi i går fick svar på vad president Trump menade när han i ett tal nämnde Sverige. Vi har löpande diplomatiska kontakter med amerikanska företrädare och inom ramen för dessa kontakter informerar vi om hur det ser ut i Sverige inom olika områden”, säger hon i ett skriftligt uttalande och fortsätter:

”UD och ambassaderna arbetar kontinuerligt med att sprida en korrekt och rättvis bild av Sverige. Vi ser tyvärr en generell tendens att förekomsten av felaktiga uppgifter ökar.”

– Vi måste alla ta ansvar för att använda fakta på ett korrekt sätt, och verifiera information som vi sprider, säger Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trumps utspel om Sverige

Mer i ämnet