Stefan Löfven måste förhålla sig till krav från både höger och vänster inför onsdagens budgetromröstning. Foto: Claudio Bresciani / TT /

Analys: Löfven har kniven mot strupen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stefan Löfven har kniven mot strupen när regeringsförhandlingarna nu går in i ett avgörande skede. Lyckas han inte charma Annie Lööf och Jan Björklund i helgen väntar ett plågsamt nederlag i riksdagen nästa vecka.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Sverigedemokraternas besked idag att de med all sannolikhet kommer att rösta på Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag var visserligen väntat, men det innebär ändå att temperaturen höjs ytterligare i regeringsfrågan.

Kommande vecka ska nämligen riksdagen rösta om nästa års budget – oavsett om en ny regering är klar eller inte.

Regeringsbildningen

Det första steget tas på måndag då riksdagens finansutskott fastställer det betänkande som riksdagen, enligt planen, ska fatta beslut om på onsdagen.

Kan bli stor prestigeförlust

Det som Socialdemokraterna länge fruktat ser nu också ut att bli verklighet. En Allians bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kommer att försöka rösta ner regeringens övergångsbudget. I så fall innebär det sänkta inkomstskatter, höjt Rut-avdrag och slopad flygskatt, för att ta några exempel. Och en stor politisk prestigeförlust för Stefan Löfven.

Efter valet i september samlar de rödgröna partierna 144 mandat medan M, KD och SD samlar 154 mandat. Stefan Löfven går alltså mot ett säkert nederlag i riksdagen – såvida han inte får hjälp av Centerpartiet och Liberalerna.

Sådan hjälp kan se ut på olika sätt. Om både C och L röstar på övergångsbudgeten har Löfven bred marginal, men egentligen räcker det med att L aktivt röstar för samtidigt som C lägger ner sina röster. Också i detta läge går övergångsbudgeten igenom.

Upplagt för dramatik

Väljer Centerpartiet däremot att rösta på M/KD-budgeten faller dock regeringens förslag. När regeringsbildningen väl blir klar kan en ny regering visserligen riva upp stora delar av den budget som i så fall röstas igenom. Inkomstskatter kan dock bara förändras vid årsskiften. En ny regering tvingas alltså på just detta område leva med det budgetbeslut som fattas nästa vecka.

Allt detta innebär att det är upplagt för dramatik i riksdagen. Räkna med att Stefan Löfven är beredd att gå långt under helgen för att försäkra sig om Centerpartiets och Liberalernas stöd. Han lär vara beredd att erbjuda dessa partier bra betalt för undvika nederlag i budgetomröstningen. Uteslut inte att också Socialdemokraterna kan komma att föreslå sänkt skatt för att lättare få med Centerpartiet och Liberalerna på tåget.

Miljöpartiet öppnar för sänkt skatt

Miljöpartiets båda språkrör skrev i en debattartikel i Aftonbladet på torsdagen att också de är öppna för skattesänkningar. Däremot menar de att dessa inte enbart får gynna höginkomsttagare, samt att skatter på miljö- och klimatfarliga utsläpp i så fall samtidigt måste höjas.

Det är alltså många viljor som måste enas innan Stefan Löfven kan andas ut. Att budgetprocessen sker parallellt med regeringsbildningen skapar också extra dramatik.

Om de nu pågående regeringsförhandlingarna inte har nått tillräckligt långt efter helgen är frågan om Centerpartiet och Liberalerna anser sig kunna stödja regeringens övergångsbudget. De kommer att kräva långtgående eftergifter i utbyte mot sina mandat.

Strax dags för budgetomröstning

Å andra sidan skulle det framstå som märkligt om Centerpartiet och Liberalerna först medverkar till att M/KD-budgeten går igenom, och sedan ingår ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna. Men det är inte mycket som förvånar längre efter alla turer i höstens försök att bilda en ny regering.

Regeringsbildningsprocessen saknar en bortre tidsgräns. Det gör dock inte budgetprocessen, om partierna vill att en ny budget ska börja gälla från årsskiftet. Det innebär att riksdagen är mer eller mindre tvingad att fatta beslut om budgeten under nästa vecka. Ska skattetabellerna justeras till den 1 januari behöver Skatteverket resten av december på sig för att genomföra detta.

Stora krav från C

Stefan Löfven har alltså kniven mot strupen när han i helgen förhandlar med sina motparter. Om han kommer att lyckas är dock osäkert. Centerpartiet har visserligen inlett skarpa förhandlingar, men kommer att kräva så stora politiska eftergifter att det alls inte är självklart att Socialdemokraterna i slutändan kommer att gå med på dem.

Ett första besked om förhandlingarna ser ut att kunna lyckas får vi på måndag när finansutskottet justerar sitt budgetbetänkande. Har inte Stefan Löfven lyckats omvända sina tilltänkta samarbetspartier till dess kan han förmodligen begrava sina förhoppningar att bilda en ny regering. I alla fall för denna gång.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet