• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Statsminister Stefan Löfven (S) kallar brottsligheten ”ett gift i vårt samhälle”. Foto: SVT

Löfven: Hela samhället måste jobba mot den organiserade brottsligheten

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) är oroad över utvecklingen av grova våldsbrott i Sverige, och stödjer polisens beslut att inleda att så kallad nationell särskild händelse för att få bukt med våldet.

– Det är ett allvarligt läge. Invånare i Sverige ska känna sig trygga, oavsett om man går på gator och torg eller hemma i sitt bostadsområde, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter.

Polisens Nationella operativa avdelning meddelade på måndagen att man utlyst en så kallad nationell särskild händelse med anledning av den senaste tidens grova våldsdåd, där bland annat en 15-årig pojke sköts till döds i Malmö i lördags.

Organiserade brottsligheten – ”ett gift”

Stefan Löfven säger att han har ”full respekt” för polisens strategi.

– Det är samhällets viktigaste uppgift att jobba bestämt mot den organiserade brottsligheten. Den är ett gift i vårt samhälle. De ser till att knarkhandel frodas, de lever på den, det är deras största inkomst.

– Den organiserade brottsligheten missbrukar också våra bidragssystem och utnyttjar människor på en svart arbetsmarknad

Vill rösta om misstroende mot justitieministern

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill rösta om misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S), med anledning av situationen med skjutningar och sprängdåd. Misstroendet stöds av både Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Jag har noterat det, men min arbetsdag är upptagen med att knäcka gängbrottsligheten, säger Stefan Löfven.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Löfven svarar om misstroendeförklaringen: "Min arbetsdag är full med att knäcka gängbrottsligheten" Foto: SVT

Justitieministern är inte nöjd

I en intervju med SVT säger Jimmie Åkesson att regeringen inte gör vad som krävs. Justitieminister Morgan Johansson svarade på Åkessons kritik i Aktuellt under måndagskvällen.

– Det är helt fel. De här fem åren som vi har haft hand om de här frågorna så skulle jag vilja påstå att vi har gjort mer än någon annan regering för att möta den organiserade kriminaliteten. Sen måste vi göra betydligt mer, naturligtvis, säger Morgan Johansson.

Morgan Johansson framhöll att regeringens åtgärder kommer leda till att det blir 10 000 fler poliser i landet, att man höjt straffen för grova brott och att man vidtagit åtgärder både för att stärka det polisiära och förbyggande arbetet. Men på frågan om han var nöjd svarade han nej.

– Det är uppenbart att vi behöver göra mer, säger justitieministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer