Vittnesmålet handlar om ett korruptionsmål i Brasilien, där bland andra Saabs dåvarande agent tillsammans med ex-president Lula da Silva står åtalade för att ha påverkat upphandlingen till det svenska stridsflygplanets fördel.

Löfven och Saab har hörts om Jas-affären

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven och Saabs ledning hördes i dag som vittnen i Stockholms tingsrätt om sin roll i affären med Saabs försäljning av Jas-plan till Brasilien.

– Det är en stor affär där lilla Sverige vann mot två stormakter helt otippat, sade journalisten Nils Resare i SVT:s Morgonstudion på fredagen.

Det handlar om ett korruptionsmål i Brasilien, där bland andra Saabs dåvarande agent tillsammans med ex-president Lula da Silva står åtalade för maktmissbruk och för att med olagliga metoder ha påverkat upphandlingen till det svenska stridsflygplanets fördel.

Ingen på Saab är misstänkt för brott och inte heller statsministern.  En domstol i Brasilien har begärt att statsministern ska vittna.

”Man gör sin samhälleliga plikt”

Utöver Löfven var Saabs ordförande Marcus Wallenberg och nio andra svenskar, kallade till förhör.

Under förhöret i tingsrätten svarade Stefan Löfven att han varken kände agenten eller kände till att agenten blivit kontaktad. Inte heller kände han till att det skulle ha varit ”otillbörligt inflytande”.

Aftonbladet är det enda mediet som fått en intervju med statsministern om vittnesmålet.

– Man gör sin samhälleliga plikt. Kallas jag som vittne då ska man vittna, det hoppas jag alla gör oavsett vilket ärende det är, sade Stefan Löfven till Aftonbladet.

– Det är klart att jag ska göra mitt för att ett svenskt företag ska få till en så viktig affär, sade han.

SVT Nyheter har förgäves sökt Stefan Löfven för en kommentar.

Kontrakt värt 40 miljarder

2015 tog Saab hem den stora ordern från Brasilien som gäller 36 stycken Jas Gripen stridsflygplan, typ E. Saab hade konkurrerat om ordern med amerikanska och franska stridsflygplan.

Värdet uppskattades då till omkring 40 miljarder svenska kronor och beskrevs som den största svenska exporten någonsin.

– Med hjälp av den svenska regeringen i allra högsta grad vann Saab det här, sade journalisten Nils Resare i SVT:s Morgonstudion på fredagsmorgonen. Resare har granskat affären i SVT:s Uppdrag Granskning.

Men 2016 väckte riksåklagaren i Brasilien åtal mot Saabs dåvarande agent och den tidigare brasilianska presidenten Lula da Silva.

Enligt den brasilianske åklagaren ska motsvarande 18 miljoner kronor ha förts över från Saab till bolagets dåvarande PR-konsult.

Denne avtjänar sedan tidigare ett fängelsestraff för korruption. Det var i samband med den utredningen som polisen började misstänka brott i samband med Jas-affären.

Saabs vd Håkan Buskhe hördes i dag som vittne i Stockholms tingsrätt om sin roll i affären med Saabs försäljning av Jas-plan till Brasilien. Foto: Jessica Gow / TT

”Det är inga anklagelser”

Både Saabs ordförande, Marcus Wallenberg, och bolagets vd, Håkan Buskhe, svarade på medias frågor efter vittnesmålen. De sade att de inte kände till några olagligheter och att de inte känner till något som kan betecknas som maktmissbruk.

Båda sade att de inte är anklagade för något.

– Det är inga anklagelser. Jag är här för att lämna ett vittnesmål, svarade vd:n Håkan Buskhe.

De sade också att de inte ”kände” agenten.

-  Jag känner honom inte, jag har träffat honom.

Hur ser du på anklagelserna mot er före detta agent?

– Jag har svarat på de här frågorna som jag blivit ombedd att svara på.

På frågan om agenten föreslagit att erbjuda någon olaglig förmån till någon brasiliansk politiker, svarade vd:n:

– Nej. Om det hade varit så hade vi avbrutit vårt samarbete och polisanmält.

Agentens arvode uppges ha höjts

En viktig punkt i korruptionsåtalet är den om agentens arvode.

Uppdrag granskning rapporterat, med hänvisning till den brasilianske åklagarens åtal, att agentens arvode från Saab plötsligt höjdes från en miljon kronor till 16 miljoner kronor år 2012.

Omförhandlingen av avtalet ska ha skett i samband med att Lula da Silvas efterträdare, Brasiliens tidigare president Dilma Rousseff, meddelat att hon var intresserad av att köpa amerikanska stridsflygplan.

Saabs ordförande Marcus Wallenberg svarade att han kan inte bekräfta det beloppet.

– Jag kan inte konfirmera det, sade han.

SVT: Gjorde ni någon intern utredning?

– Vi har arbetat igenom detta väldigt noggrant, och det är som du vet ett starkt krav från ledningen och styrelsen att vi inte ska ha någon form av korruption.

Håkan Buskhe sade att Saab ”inte höjde hans (agentens) arvode, vilket hävdas i åtalet.

– Vi har inte höjt något arvode överhuvudtaget. Det vi har betalt ligger i rimlighetens gräns,

– Vi har inte betalt ut 16 miljoner, frånmen det har vi inte gjort, betydligt mycket mindre, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.