”Den uppgift som ligger framför oss är inte bara moraliskt riktig, den är också ekonomiskt smart. Jämställdhet och utveckling är två sidor av samma mynt”, sade Löfven i FN Foto: TT

Löfven i FN: Målen är moraliska

Uppdaterad
Publicerad

Med utgångspunkt i sin egen barndom som fosterbarn i Norrland hyllade statsminister Stefan Löfven FN:s nya utvecklingsmål, när han talade vid toppmötet i New York. Han sade också att Sverige ska vara ett av de första länderna som är fria från fossila bränslen.

– Jag vill att svenska bolag ska utveckla de klimatsmarta innovationer som efterfrågas i världen, sade Löfven.

– När vi utvecklar nya vägar att minska utsläppen stoppar vi klimatförändringarna samtidigt som vi skapar jobb.

Samma mynt

Det var en ideologiskt laddad Löfven som intog talarstolen framför generalförsamlingens guldblänkande FN-emblem. Den tidigare fackföreningsledaren talade med skärpa om vikten av anständiga arbetsvillkor och jämställdhet, vilket direkt knyter an till de 17 hållbara utvecklingsmål och 169 delmål som just antagits.

– Den uppgift som ligger framför oss är inte bara moraliskt riktig, den är också ekonomiskt smart. Jämställdhet och utveckling är två sidor av samma mynt, sade han.

Löfven berättade också om den högnivågrupp med nio stats- och regeringschefer som Sverige startat för att säkerställa att utvecklingsmålen genomförs.

– Vad världen behöver nu är beslutsamhet så att målen kan börja fullföljas. I den processen vinner vi något mer: vi återgår till samhällets sanna syfte: att ge alla flickor och pojkar samma sak som jag fick en gång; en rättvis chans, en jämlik utbildning, ett riktigt jobb – ett fritt liv, sade Löfven till applåder från den halvfulla generalförsamlingen.

På tu man hand

Talare efter talare avlöser nu varandra på toppmötet. Men kanske ännu viktigare är de hundratals personliga möten, så kallade bilateraler, som sker mellan världsledare i och omkring FN-skrapan. Stefan Löfven har bland annat mött Irans president Hassan Rouhani och Indiens premiärminister Narendra Modi.

I ljuset av de nya utvecklingsmålen meddelade Asiens utvecklingsbank (ADB) att den kommer att dubbla sina årliga utlåningar till länder som arbetar med att minska miljöpåverkan. Senast 2020 ska motsvarande cirka 50 miljarder kronor lånas ut för bland annat satsningar på förnyelsebara energikällor, infrastruktur och katastrofberedskap, uppger banken enligt nyhetsbyrån AFP.

Fakta: FN:s nya utvecklingsmål

Visa

FN:s nya globala hållbara utvecklingsmål (Sustainable Development Goals, SDG) ska antas vid en konferens i New York den 25-27 september.

1. Utrota all form av fattigdom överallt.

2. Utrota hunger, säkerställ matsäkerhet och förbättrad nutrition och förespråka hållbart jordbruk.

3. Garantera ett hälsosamt liv och uppmuntra välmående för alla åldrar.

4. Garantera en inkluderande, rättvis utbildning av god kvalitet och uppmuntra möjligheter till livslångt lärande för alla.

5. Uppnå jämställdhet och ge alla kvinnor och flickor större självbestämmanderätt.

6. Garantera tillgång till och ett hållbart användande av vatten och sanitet för alla.

7. Garantera tillgång till prisvärd, pålitlig, hållbar och modern energi för alla.

8. Uppmuntra en fortsatt inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt, fullt och produktivt arbete och anständiga jobb.

9. Bygg upp en hållbar infrastruktur, förespråka inkluderande och hållbar industrialisering och främja innovation.

10. Minska ojämlikheter inom och mellan länder.

11. Gör städer och mänskliga bosättningar inkluderande, säkra, motståndskraftiga och hållbara.

12. Garantera hållbara konsumtions- och produktionsmönster.

13. Vidta viktiga åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna och dess inverkan (i linje med FN:s ramavtal om klimatförändringen med UNFCCC).

14. Bevara och nyttja haven och marina resurser på hållbart vis.

15. Skydda, återställ och uppmuntra till hållbar användning av ekosystemen på land, hantera skogen hållbart, bekämpa ökenspridning, stoppa och återställ landdegradering och stoppa förlusten av biologisk mångfald.

16. Uppmuntra fredliga och inkluderande samhällen för hållbar utveckling, tillgodose tillgång till rättvisa för alla och bygg effektiva, ansvariga och inkluderande institutioner på alla nivåer.

17. Stöd verkställandet av hållbar utveckling i större utsträckning och återuppta det globala partnerskapet för hållbar utveckling.

Källa: Regeringen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer