Foto: SVT

Löfven: Inga ministerposter före valet

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven (S) säger att Socialdemokraterna går till val på sitt eget valmanifest men vill bryta upp blockpolitiken.

Stefan Löfven förklarade i SVT:s Gomorron Sverige att det inte är aktuellt att gå till val tillsammans med några andra partier.

– Det är en annan situation nu jämfört med 2010. Vi har en svag minoritetsregering på den andra sidan som, även om man hade 49 procent, så har man svårt att komma med förslag till riksdagen som inte är förankrade där, och det är illa. Jag vill bryta upp blockpolitiken, jag tror att den är förstelnande för svensk politik. Jag tror heller inte väljarna vill ha det.

–Jag vill ha en handlingskraftig regering, säger Stefan Löfven.

– Vilka vill ni helst samarbeta med?

– Jag delar inte ut några ministerposter före valet. Det är det som är poängen, väljarna måste få säga sitt. Jag gör inte som Reinfeldt, hoppar över väljarna, säger Stefan Löfven.

– Är det ointressant för väljarna att veta om S helst samarbetar med Vänsterpartiet eller Folkpartiet?

– Vi är tydliga med att vi ser Miljöpartiet som en naturlig samarbetspartner, det är det partiet som står oss närmast, vi har också bra samarbete med Vänsterpartiet. Tittar vi över blockgränsen vill vi gärna har överenskommelser med exempelvis Centerpartiet och Folkpartiet, men jag lovar inte bort några ministerposter.

Löfven öppnar alltså för ministerposter till andra partier men menar att eftersom S vill ta ansvar för Sverige är de öppna för ett bredare samarbete över blockgränsen.

– Vi vill bryta upp blockpolitiken, den är fördummande och ger Sverigedemokraterna den vågmästarroll de vill ha, säger han.

Han medger att det inte finns så mycket som tyder på att FP och C inför en valrörelse skulle vara intresserade.

– Men när valet är gjort är alla partier skyldiga att ta ansvar för att Sverige får en handlingskraftig regering. Centerpartiet har gjort det förut och jag tror att de kan göra det igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet