Foto: TT

Löfven: Inte det Sverige vi vill se

Uppdaterad
Publicerad

Skräck och otrygghet sprider sig på asylboenden runt om i Sverige efter flera misstänkta brandattentat. Statsministern kallar bränderna ”fruktansvärda” – och polisen vill att kommunerna tar ansvar för säkerheten kring boendena.

– Jag är helt övertygad om att de allra flesta i vårt land inte vill se det här. Det är inte det Sverige vi känner stolthet över, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TT om den senaste tidens händelser.

– Jag är orolig för retoriken och för att vi ska få ökade spänningar i vårt samhälle. Nu är inte tid för kampanjer och att uppegga människor till olika saker.

#flykt

”Totalt samvetslöst”

Den senaste veckan har det varit fyra – och hittills i år ett femtontal – bränder och försök till brandattentat. Det senaste boendet som brann ligger några kilometer utanför Munkedal i Bohuslän.

– Här var attacken riktad mot människor. Det är totalt samvetslöst, säger Mikael Ribbenvik, ställföreträdande generaldirektör på Migrationsverket.

Fjorton personer som befann sig i den eldhärjade byggnaden klarade sig dock utan skador. Polisen utreder händelsen som grov mordbrand, men var på tisdagen tvungna att skjuta upp den tekniska undersökningen eftersom den nedbrunna fastigheten fortfarande var så het.

Kommuner bör ansvara

Efter den senaste tidens många bränder vill polisen nu tydliggöra hur ansvaret för säkerheten kring asylboenden ska fördelas.

– Vi ser framför oss att det snarare är Migrationsverket och kommunen som står för bevakning och säkerhet, att det är ett stort ansvar de bär. Polisen svarar för 112-samtal och utredningsarbetet, säger Stefan Hector, kommenderingschef för polisens särskilda flyktinginsats, till TT.

Att polisen skulle bevaka de över 8 000 asylboenden som finns i Sverige är inte rimligt, menar han och får stöd av Migrationsverket.

– Det är ganska självklart att polisen inte kan ha dygnet runt-bevakning, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson till TT.

– Vi har ett nära samarbete med polisen och det är rimligt att vi i det arbetet kopplar på kommunerna.

Skärper bevakningen

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ser anledningar för kommunerna att skräpa bevakningen av asylboenden och i flera kommuner sker just detta. Även Wallenbergägda Aleris har ökat fokus på säkerheten kring de privata boenden bolaget driver, med ökad nattbemanning och samarbete med säkerhetsbolag.

Bert Karlsson, som via sitt bolag Jokarjo tillhandahåller bostäder för asylsökande, skärper inte bevakningen. Redan i dag finns en personal som jobbar nattjour.

– Det började vi med för tre år sedan. Det händer grejer hela nätterna. Det är inte bara utifrån det kan komma hot, det kan komma inifrån också, säger han till TT.

Fakta: Bränder på asylboenden

Bränder på befintliga och tilltänkta flyktingboenden, samt försök till brandattentat, under 2015:

  • 20 oktober: Ett asylboende i Munkedal får omfattande brandskador. Polisen startar en förundersökning om misstänkt mordbrand.
  • 18 oktober: En gammal skolbyggnad i Onsala i Kungsbacka, tänkt som asylboende, brinner ner.
  • 17 oktober: En skola i Kånna utanför Ljungby, iordningställd som flyktingboende, brinner ner till grunden. Polisen misstänker att branden är anlagd.
  • 13 oktober: Brand utbryter i en barack i Arlöv i Skåne. Lokalen skulle dagen efter ha tagits i bruk som boende för ensamkommande flyktingbarn.
  • 29 september: En kraftig brand utbryter i en lagerlokal på en camping under Tjörnbron vid Stenungsund, som delvis används som flyktingförläggning. Branden misstänks vara anlagd.
  • 15 september: En lägenhet i ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Boden eldhärjas. Händelsen rubriceras som misstänkt mordbrand.
  • 16 augusti: Samtliga boende på en flyktingförläggning i Arboga, där den så kallade Ikea-mördaren bodde, flyttas till andra boenden efter att två sopsäcksliknande föremål med brandfarlig vätska hittats vid boendet.
  • 16 augusti: Någon sätter upp ett brinnande träkors vid ett asylboende i Malung.
  • 14 augusti: Brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo. Den tros vara anlagd.
  • 20 juli: Misstänkt anlagd brand i källaren på ett asylboende i Bengtsfors.
  • 19 juni: Två brandbomber kastas in på ett blivande asylboende i Filipstad. En mindre brand utbryter.
  • 17 juni: En balkong på ett asylboende i Vilhelmina eldhärjas och boendets buss får däcken avskurna.
  • 22 maj: Ett flyktingboende i Gusum utanför Valdemarsvik med tio lägenheter eldhärjas. Lokalerna blir obrukbara. Inget tyder på att den är anlagd, enligt polisen.
  • 1 maj: 130 personer utryms från ett asylboende i Filipstad efter att en brand uppstått i en av boendets lokaler.
  • 23 mars: En brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Kolbäck utanför Hallstahammar. Branden startade i ett elskåp, men brandorsaken är okänd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet