Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Löfven: Kan bli gigantisk flyktingström från Irak

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven säger till Sydsvenskan att Sverige måste vara förberett på en stor ström av flyktingar från Irak, på grund av situationen i staden Mosul.

De svenska gränskontrollerna mot Danmark ligger kvar åtminstone till den 11 november. Men den svenska regeringen har inte bestämt sig för om kontrollerna ska fortsätta efter det.

”Osäkert läge”

När statsminister Stefan Löfven (S) besökte Industridagarna i Malmö under måndagen, sa han till Sydsvenskan att han ännu inte kan ge något besked.

Men han säger också att de pågående striderna kring staden Mosul i Irak kan vara ett argument för att fortsätta med gränskontroller.

– Vi har ett osäkert läge. EU:s yttre gränser måste göras säkrare. Vi måste få en ordning inne i EU så att flyktingmottagandet fungerar. Vad händer utanför EU? Vad händer i Mosul? säger Löfven till tidningen.

”Gigantisk flyktingström”

Statsministern upprepar sitt tidigare budskap om att Sverige inte kan återgå till vad han kallar för ”en ohållbar situation” som rådde förra hösten. Och Sverige måste vara förberett på en stor ström flyktingar från Irak, med tanke på att striderna mot terrorgruppen Islamiska staten nu trappas upp.

– Det kan faktiskt bli en ny gigantisk flyktingström från Irak. Vi måste vara beredda på det, säger Löfven.

De svenska gränskontrollerna mot Danmark ligger kvar åtminstone till den 11 november.

De svenska id-kontrollerna av resande från Danmark till Sverige, i Danmark, gäller åtminstone till den 4 november.

Både gränskontrollerna och, senare, id-kontrollerna, infördes som en följd av asyl- och flyktingströmmen mot Sverige förra året.

Kontrollerna ska omprövas regelbundet och EU-kommissionen informeras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Slaget om Mosul

Mer i ämnet