Stefan Löfven: ”Sverige står samlat”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer inte att låta sig kuvas av ”de här avskyvärda mördarna”, sa statsminister Stefan Löfven under en pressträff på fredagskvällen.

– Vi har i dag blivit utsatta för en fruktansvärd attack i hjärtat av vår huvudstad. Vi vet att fyra personer är döda, fler är skadade och ett helt land är samlat i sorg, vrede och beslutsamhet, säger statsminister Stefan Löfven.

Under fredagskvällen höll statsministern en presskonferens (länk till SVT Play).

Terrordådet i Stockholm

– Vi stödjer myndigheterna i deras verksamheter. Polisen utreder det här som ett förmodat terrordåd. Om det är ett terrordåd så är målet med terrorismen att underminera demokratin, fortsatte han.

LÄS MER: Detta vet vi om attacken

”Det känns fruktansvärt”

– Jag tänker på människor som går i Stockholms stad, säkert ser fram emot helgen, att få träffa familjen att umgås. Helt ovetande. Plötsligt förändras livet. Flera kom inte ens hem. Det känns fruktansvärt när det händer, att oskyldiga människor blir drabbade på detta sätt, sa Stefan Löfven.

Löfven berättar om hur människor i Stockholm har hjälpt varandra.

– Nu måste vi visa vårt deltagande med dem som har förlorat nära och kära.

Vad gör regeringen, det är en Socialdemokratisk partikongress som börjar?

– S-kongressen är en underordnad fråga för mig. Jag värnar först och främst landet Sverige, sa Löfven.

LÄS MER: Terrorexpert: Polisen kan inte stoppa sådana här attacker

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet