På plats i Almedalen upprepar vänsterledaren Jonas Sjöstedt sina hot om att avsätta statsminister Stefan Löfven. Arkivbilder. Foto: Henrik Montgomery, Wiktor Nummelin/TT

Analys: ”Löfven kan ta ganska lätt på Sjöstedts hot”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

På plats i Almedalen upprepar vänsterledaren Jonas Sjöstedt sina hot om att avsätta statsminister Stefan Löfven. Men Löfven har inte anledning att vara särskilt orolig. Mycket ska till för att Sjöstedt ska göra verklighet av sina hot.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Under förra mandatperioden, när Vänsterpartiet hade inflytande över budgetpolitiken, infördes avgiftsfri kollektivtrafik för unga under sommarlovet. Men i höstas när Moderaternas och Kristdemokraterna budget röstades igenom riksdagen, med stöd av Sverigedemokraterna, blev det en av flera åtgärder som avskaffades.

Nu gör Vänsterpartiet ett nytt försök. Partiledaren Jonas Sjöstedt lovar att partiet ska arbeta för att två miljarder kronor ska avsättas åt kollektivtrafiken i nästa statsbudget. Det skulle möjliggöra ett återinförande av den avgiftsfria kollektivtrafiken för unga, menar han.

Almedalen 2019

Men inte mycket talar för att Vänsterpartiet ska få igenom sitt förslag. Efter valet förlorade Jonas Sjöstedt sitt inflytande över budgetpolitiken och inget tyder på att Socialdemokraterna tänker driva någon av Vänsterpartiets hjärtefrågor i en budgetförhandling med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Med ett begränsat ekonomiskt utrymme för reformer lär Socialdemokraterna prioritera sina egna vallöften och Vänsterpartiet har inte mycket att sätta emot.

Hot att avsätta Löfven

För att få igenom sina budgetförslag skulle Vänsterpartiet varit tvingade till att samverka med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, vilket förstås är helt orealistiskt.

Det här fångar också grundproblemet med Jonas Sjöstedts hot att avsätta Stefan Löfven. I Almedalen upprepar han åter detta hot, men frågan är om Löfven tar särskilt stor notis om det.

För samma sak gäller här: För att avsätta Stefan Löfven som statsminister krävs en ohelig allians i riksdagen bestående av Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. En sådan skulle kunna uppstå i kölvattnet av en uppmärksammad skandal, typ IT-affären vid Transportstyrelsen. Men att dessa fyra partier skulle enas om att avsätta statsministern på en politisk fråga måste anses vara mindre troligt.

Ett exempel: Jonas Sjöstedt själv säger att han tänker försöka avsätta Löfven om förslagen om ändrade turordningsregler och marknadshyror genomförs. Men det är tveksamt om exempelvis Moderaterna eller Kristdemokraterna skulle haka på en sådan misstroendeförklaring med tanke på att just ändrade turordningsregler och mer av marknadshyror faktiskt är något dessa partier vill uppnå.

Hittills har heller inte Vänsterpartiet gjort särskilt mycket för att sätta press på regeringen i riksdagen. När riksdagen nyligen fattade beslut om att inskränka strejkrätten i Sverige efter den utdragna konflikten i Göteborgs hamn protesterade förvisso Vänsterpartiet, men försökte inte dra igång en process om en misstroendeförklaring.

”Behöver inte ligga sömnlös”

Och när både Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna faktiskt röstade i riksdagen för en misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, valde Vänsterpartiet att lägga ner sina röster och därmed rädda henne kvar.

Slutsatsen är att Stefan Löfven inte behöver ligga sömnlös om nätterna på grund av Sjöstedts hot.

Om Stefan Löfven avsätts talar dessutom mycket för att Moderatledaren Ulf Kristersson blir ny statsminister och att SD-ledaren Jimmie Åkesson därmed kan öka sitt politiska inflytande. När Sjöstedt efter svåra kval släppte fram Löfven som statsminister i januari i år var det just detta argument han använde. Och det gäller förstås lika mycket idag.

Om Vänsterpartiet har litet politiskt inflytande med nuvarande regering, skulle partiet marginaliseras ytterligare med en borgerlig regering som stöds av Sverigedemokraterna. Nu finns i alla fall en förhoppning inom Vänsterpartiet att kunna växa som parti de kommande åren. När Socialdemokraterna samarbetar med borgerliga partier hoppas Vänsterpartiet kunna locka över missnöjda väljare på Socialdemokraternas vänsterflank.

Så Stefan Löfven har alltså goda skäl att ta ganska lätt på hoten från Sjöstedt. Och när det gäller de ändrade turordningsreglerna hoppas förstås Löfven att arbetsmarknadens parter ska kunna göra upp i frågan. Då skulle det bli ännu svårare för Vänsterpartiet att sätta sig på tvären eftersom en sådan uppgörelsen också skulle inbegripa LO, som ju Vänsterpartiet numera gör allt för att hålla sig på god fot med.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Almedalen 2019

Mer i ämnet