Statsminister Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery/TT

Löfven: Kommer inte bli stödparti åt Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen vill ha Socialdemokraternas stöd för att bilda regering. Det är en tanke som kan avskrivas fullständigt, säger statsminister Stefan Löfven.

Det var på onsdagsmorgonen i DN Debatt som de fyra partiledarna i Alliansen meddelade att de bjuder in statsminister Stefan Löfven (S) till samtal då man söker stöd grundat i blocköverskridande samarbeten.

Stefan Löfven svarade på inviten senare på en presskonferens. Att Socialdemokraterna skulle vara ett stödparti åt Alliansen är ”en tanke som kan avskrivas fullständigt”, säger han.

Val 2018 – #dinröst

– Blockpolitik förlamar svensk politik, men om de står upp för den kan det inte vara så att de ska regera oavsett vem som är störst, säger Löfven.

”Blockpolitiken ska begravas”

Han säger att han bjuder in alla ”anständiga” partier till samtal, och förklarar sedan att han menar alla förutom Sverigedemokraterna. Löfven säger också att han vill samtala med partierna separat, alltså inte en samlad allians.

– Blockpolitiken ska inte bevaras, den ska begravas, säger han.

Även om han säger att det är otänkbart att Socialdemokraterna skulle bli stödparti till Alliansen, säger han att blocköverskridande överenskommelser är nödvändiga.

– Men det löser inte frågan om hur landet ska styras, säger Stefan Löfven.

”Ologiskt och odemokratiskt”

Löfven poängterar att rösterna fortfarande inte har räknats klart och uppmanar till lugn.

Vidare menar han att han tycker det är ologiskt och odemokratiskt att tycka att det mindre blocket ska styra. Om Alliansen till slut skulle bli större, kommer Socialdemokraterna gå i opposition, säger han.

– Blir vi mindre och de borgerliga större ska de utgöra ett regeringsunderlag, säger Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet