Löfven lät som ett eko från förra mandatperioden

Publicerad
Analys ·

Löfven regeringsförklaring var riktigt lång. Ungefär lika lång som Reinfeldts längsta. Till sist släppte statsministern nyheten alla väntat på: Anna Ekström blir ny gymnasieminister, något som kan innebära att Fridolin får det tufft – i alla fall om man ska tro oppositionen.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Vi slits isär, sa statsminister Stefan Löfven om det Sverige han själv styrt över i två år. Han lät som ett eko från förra mandatperioden när Alliansen styrde och företrädaren Håkan Juholt målade bilden av ett Sverige som Fredrik Reinfeldt och ”borgarna” hade förstört.

Men nu är det ju en rödgrön regering, som huserar i Rosenbad. Trots det var anslaget dystert, särskilt för att vara en regeringsförklaring. Kanske ville Stefan Löfven med de mörka tongångarna signalera att han ser den verklighet som många människor befinner sig i, där klyftor ökat och skillnader vuxit mellan de som har jobb och de som står utanför.

Frågan är hur mycket han lugnade med löften och ord om att segregationen ska brytas

Kanske ville han kompensera för en kritiserad intervju han gav i Financial Times för en tid sedan, när han beklagade sig över att svenskarna såg så mörkt på framtiden, trots att ekonomin växer, sysselsättningen ökar och arbetslösheten minskar.

Det är centralt för förtroendet att makten och väljarna delar verklighetsbeskrivning. Men frågan är hur mycket han lugnade med löften och ord om att segregationen ska brytas och att Sverige ska hålla ihop.

Trots att regeringsförklaringen var ungefär lika lång som Fredrik Reinfeldts längsta var det svårt att spåra några nyheter i det dokument, som utgör avstampen för halvtid i mandatperioden. Om man inte ser det som en nyhet att Löfven den här gången inte lovade att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Nu heter det att 2020 är vägledande i regeringens arbete med att minska arbetslösheten.

Till och med Fredrik Reinfeldt ska ha försökt rekrytera henne

Men när sista ordet i regeringsförklaringen var förkunnat släppte Löfven nyheten. Efterträdaren till Aida Hadzialic heter Anna Ekström, tidigare chef för Skolverket och före detta statssekreterare i Göran Perssons regeringskansli.

Ekström åtnjuter stor respekt för sin kunnighet och sin kommunikativa förmåga i de flesta kretsar. Till och med Fredrik Reinfeldt ska ha försökt att rekrytera henne till sin regering. Det har dock ingen av dem bekräftat, vilket kanske är en fördel för Anna Ekström idag.

En av Jan Björklunds första kommentarer till Löfvens nya utnämning var att det blir tungt för utbildningsminister Gustav Fridolin att ha Anna Ekström på sitt departement eftersom hon är mycket kunnigare och skickligare än vad han är.

Stefan Löfven tackade allianspartierna för de 15 överenskommelser som regeringen och Alliansen slutit under de två gångna åren. Frågan är om det blir så många fler.

Eller om det är konfrontation som gäller framöver från båda blocken. Regeringen har ganska tydligt ändrat taktik och bestämt sig för att lägga fram förslag, som de själva tror på, även om de är ensamma om det i riksdagen.

SD:s roll blir en återkommande fråga ända fram till valet

Om förslagen röstas ner så har de i alla fall visat vad de vill. Det gäller till exempel kvotering till styrelser i börsbolag och ett tak för vinstuttag. Och i går avslöjade SVT Nyheter att förslaget att kräva kollektivavtal av företag vid offentlig upphandling inte kommer att gå igenom riksdagen.

Orsaken är att Sverigedemokraterna har ångrat sig och gör tummen ner. Ett svek säger civilminister Ardalan Shekarabi, vilket antyder att regeringen litat på stöd från Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraternas roll i svensk politik blir en återkommande fråga ända fram till valet. Jimmie Åkesson ger uttryck för att hans parti ska agera på ett sätt framöver som gör det svårare för framförallt Moderaterna och Kristdemokraterna att avvisa samröre med Sverigedemokraterna.

Det har redan skett en förändring, sa Jimmie Åkesson efter dagens ceremoni i riksdagen och hänvisade till Jan Björklunds utspel häromdagen att SD bör bjudas in till blocköverskridande samtal. Liberalerna som murbräcka – den tolkningen är inte alla i Björklunds parti lika glada över.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.