Löfven ska på måndag ge sig ut på en miniturné i landet där vården står i fokus. Foto: TT

Löfven lovar vårdsatsningar

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) lovar satsningar på sjukvården.
– Vi ska se till att förstärka sjukvården i grunden, säger han i ett tal.

Löfven talade inför omkring 500 socialdemokratiska valarbetare från hela landet på partiets valkonferens i Solna. Budskapet var att inga problem ska tas för givna och att samhället alltid går att förändra.

Löfven pekade ut lag och ordning, integration och välfärden som huvudfrågor för partiet och lyfte särskilt vården.

– Vi ska ha en världsledande sjukvård, sade han.

Löfven uppger att skillnaderna i vården över landet, långa väntetider och tuffa arbetsvillkor för vårdpersonalen kräver många olika lösningar.

– Det finns ingen quick fix, men det finns en gemensam nämnare och det är att anställa mer personal.

Löfven ska på måndag ge sig ut på en miniturné i landet där vården står i fokus.

Måste ligga i linje

Partiets valstrategi som presenterades tidigare i vinter går ut på att prioritera frågor som lag och ordning, snabbare integration av nyanlända samt bättre välfärd, med tonvikt på vården och skolan.

När det gäller migrationen uppgav Löfven att Sverige inte kan ta ett större proportionellt ansvar för flyktingmottagningen än andra EU-länder. Han betonade åter att svensk flyktingpolitik inte kan skilja sig ”väsentligt” från EU tills ett nytt gemensamt asylsystem finns på plats.

– Vi kommer inte att kunna ha det i framtiden heller. Vi måste ha en flyktingpolitik som ligger i linje med övriga EU, sade Löfven.

M och SD motståndare

I Socialdemokraternas valstrategi pekas Moderaterna och Sverigedemokraterna ut som huvudmotståndare.

– Mot oss står Europas kanske mest uppgivna opposition.

Han anklagade Moderaterna för att bara vilja sänka skatter och Sverigedemokraterna för att se ”kriget” mot den organiserade brottsligheten som förlorat.

Socialdemokraterna har räknat ut att det finns omkring 750.000 väljare som kan tänka sig att gå mellan de borgerliga och S, samt 350.000 väljare som kan tänka sig att lägga sina röster på S eller SD.

Efter lördagens konferens ska flera socialdemokratiska ministrar knacka dörr i Stockholmsområdet för att träffa väjare. Ambitionen fram till valet är 1,5 miljoner samtal genom bland annat traditionellt valarbete och sociala medier.

Målet är ett valresultat över de 31 procent partiet fick i valet 2014..

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer