Socialdemokraterna klättrade i opinionen under själva regeringsprocessen, men när den nya regeringen väl presenterades gjorde väljarna tummen ner. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Analys: ”Löfven må vara nöjd – men väljarna gör tummen ner”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stefan Löfven må vara nöjd med att ha lyckats sitta kvar som statsminister. Men väljarna gör tummen ner. Partiet backar tydligt i SVT/Novus första väljarbarometer efter regeringsuppgörelsen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Socialdemokraterna klättrade i opinionen under själva regeringsprocessen, men när den nya regeringen väl presenterades gjorde väljarna tummen ner. Jämfört med förra månaden tappar S 2,8 procentenheter, vilket är en statistiskt säkerställd nedgång. Enligt Novus går dessa väljare till Vänsterpartiet eller till soffan. Vänsterpartiet går framåt och visar en statistiskt säkerställd uppgång sedan december. En inte helt oväntad utveckling då många kritiserat Socialdemokraterna för alltför stora politiska eftergifter till Centerpartiet och Liberalerna.

SD näst största parti

Jämför vi med valresultatet ser läget bättre ut för Socialdemokraterna. Nedgången i opinionen har skett efter det att regeringsuppgörelsen presenterades. Jämfört med valresultatet ligger partiet på en högre nivå i opinionen i dag.

Det parti som växt mest är annars Sverigedemokraterna. Partiet uppvisar en statistiskt säkerställd ökning sedan november och får nu 21,2 procent. Därmed är SD med klar marginal Sveriges näst största parti. Sedan valet i september är uppgången hela 3,7 procentenheter.

Ett annat parti som går framåt är Kristdemokraterna. Partiledaren Ebba Busch Thor har haft hög svansföring i den politiska debatten efter valet och har uppenbart tjänat på den tuffa oppositionsprofilen.

I och med att Centerpartiet samtidigt tappar terräng är nu Kristdemokraterna och Centerpartiet i praktiken jämnstora i opinionen. Vem hade kunnat tro det i somras när Kristdemokraterna såg ut att vara på väg ut ur riksdagen?

Centerpartiet är klart mindre i opinionen i dag än i valet i september, men har enligt SVT/Novus väljarbarometer inte tappat något nämnvärt på själva regeringsuppgörelsen.

Björklund hade kunnat bli avsatt

Det stora krispartiet, Liberalerna, går det betydligt sämre för. Partiet har tappat varannan väljare sedan valdagen och tycks vara på väg att kollapsa helt i opinionen. Att partiledaren Jan Björklund igår aviserade sin avgång måste ses mot denna bakgrund. Om han inte valt att avgå frivilligt hade partiet avsatt honom.

Det andra krispartiet i svensk politik just nu är Miljöpartiet som åter ligger under riksdagsspärren. I senaste väljarbarometern får MP 3,4 procent.

Den nya regeringsalliansen rosar alltså inte marknaden. Jämfört med valet är det bara Socialdemokraterna som gått framåt marginellt. Övriga partier har backat och Liberalerna och Miljöpartiet skulle inte ens komma in i riksdagen om det vore val i dag.

Alliansen slagits i spillror

Moderaterna har heller inte klarat sig helskinnade ur höstens och vinterns utdragna regeringsprocess. I valet i höstas fick partiet 19,8 procent av rösterna, i dag är man nere på 18,3 procent. Alliansen har slagits i spillror och M-ledaren Ulf Kristersson har dessutom misslyckats med att bli statsminister. Till råga på allt är SD nu också Sveriges näst största parti, samtidigt som meningarna i moderatleden går isär kring vilken relation partiet ska ha till Jimmie Åkesson och hans parti.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har ju länge haft ambitionen att ett nytt konservativt block ska kunna utmana om regeringsmakten i nästa val. Hittills har han dock fått nobben av både M-ledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Halsbrytande resa för många

Oavsett hur det går med detta är det intressant att notera att ett sådant block nu skulle ha hyggliga chanser att nå en majoritet i riksdagen. Trots Moderaternas nedgång har de tre partierna sammantaget ökat med 3,3 procentenheter sedan valet och har nu 46,9 procent av väljarna bakom sig. Det kan jämföras med regeringskvartettens 42,6 procent, där två av partierna dessutom ligger under riksdagsspärren.

Det kan alltså bli en för flera partier halsbrytande resa genom ett nytt politiskt landskap under tiden fram till nästa val.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.