• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilverkstad i Sörby. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Stefan Löfven på besök i Saudiarabien. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Löfven möter mäktig saudisk trio

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven träffar i dag de tre mäktigaste personerna i Saudiarabien. Först ut kung Salman.

Stefan Löfven har en späckad dag framför sig under sitt besök i Saudiarabien, full av möten med kungligheter och regeringsföreträdare. Statsministern kommer att möta ”topp tre” i det saudiska styret – kung Salman, kronprins Muhammad bin Nayif och vice kronprins Muhammad bin Salman.

De båda kronprinsarna är inflytelserika och särskilt vice kronprinsen tar stor plats. Han är i 30-årsåldern, son till kung Salman, försvarsminister och även ansvarig för Vision 2030, det ekonomiska reformprogram som ska göra oljeriket mindre beroende av oljeinkomster.

Svårt för kvinnor

Statsministern började dagen med ett besök på ett riktigt mönsterföretag, ur västerländsk synvinkel. Glowork har som affärsidé att rekrytera kvinnor, och anställer stadigt fler.

Men utmaningarna för kvinnor som vill jobba är många i Saudiarabien, där män och kvinnor lever efter strikt skilda regler. Ett av hindren för kvinnor är att de inte får köra bil, det är dyrt att anställa chaufför och vissa familjer vill inte att kvinnorna ska åka med män utanför familjen. Både religion och tradition står i vägen.

”På sitt sätt”

Thoraya Obaid, med en lång karriär i FN och på Harvarduniversitetet, har levt 35 år utanför Saudiarabien. Nu har hon återvänt och sitter i shura-rådet, vars ledamöter utses av kungen och har en rådgivande roll. Hon konstaterar att det går framåt för kvinnor, men mycket långsamt.

– Vi är inte ett land där man gör revolution, det är mer evolution, säger hon vid mötet med statsministern på Glowork.

Stefan Löfven betonar vikten av att fler kvinnor kommer ut på arbetsmarknaden, för deras skull, företagens och landets ekonomi.

– Men det är viktigt att se att vi är två skilda samhällen. Här har man en utveckling som man gör på sitt sätt, säger Löfven och upprepar Thoraya Obaids ord om att utveckling inte sker med revolution i Saudiarabien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer