Foto: SVT

Löfven: Får man inte asyl ska man återvända

Uppdaterad
Publicerad

Det nuvarande läget är ohållbart, har statsminister Stefan Löfven sagt angående flyktingsituationen i Sverige. I SVT:s Agenda säger han att Sverige har en reglerad invandring och att de som inte beviljas asyl ska återvända.

– Vi har inte fri invandring. Vi har en reglerad invandring. Alla har rätt att komma hit för att söka asyl, men får man inte asyl ska man återvända. Det är därför vi stärker den inre kontrollen, säger Stefan Löfven.

Dagen innan regeringen och allianspartierna presenterade en överenskommelse om migrationen i fredags kom Migrationsverkets nya prognos där myndigheten räknar med 160.000 asylsökande i Sverige i år. Men siffran också kan hamna betydligt högre, upp mot 190.000.

#flykt

Migrationsverket bedömer att man behöver 29 miljarder kronor mer än vad man tidigare trott, vilket skulle innebär att den totala kostnaden för migrations- och flyktingpolitiken hamnar på över 70 miljarder kronor nästa år. En kostnadsutveckling som inte är hållbar, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

”Vi kan inte avgöra om färre ska komma hit”

Statsministern fick frågan om åtgärderna i överenskommelsen syftar till att minska antalet asylsökande som kommer till Sverige.

– Vi står upp för asylrätten. Alla ska ha rätt att få sin asylansökan prövad men alla får inte ja. Men vi kan inte avgöra om färre ska komma hit. Fler EU-länder måste ta sitt ansvar, säger Stefan Löfven.

Flera gånger under intervjun tryckte han just på ansvaret hos övriga EU-länder.

”Dublinförordningen har i princip kapsejsat”

– Om inte EU klarar det här står mycket på spel. EU måste klara av det. Dublinförordningen har i princip kapsejsat. Vi ska inte ha murar och stängda dörrar, men vi måste ha en flyktingmottagning som fungerar, konstaterar han.

En av punkterna i överenskommelsen är att tillfälliga uppehållstillstånd ska bli huvudregel under tre års tid, och att man kan få ett permanent uppehållstillstånd om man får ett arbete. I våras sade migrationsminister Morgan Johansson så här om det: ”Det försätter människor i en tvångssituation i förhållande till arbetsgivaren. De kommer att behöva konkurrera med lägre och lägre löner.”

Så varför har regeringen gått med på det här?

– Villkoret är att du ska ha en taxerad inkomst som visar du att klarar dig – det räcker inte med att bara kunna visa på en anställning. Har man en taxerad inkomst som man kan försörja sig på – då är man etablerad, säger Löfven.

En annan punkt i överenskommelsen är att Sverige ska begära att få vara med i EU:s omfördelning av flyktingar – dvs att flyktingar som kommit till Sverige kan komma att skickas till andra EU-länder. Men EU:s omfördelningssystem har än så länge bara resulterat i att 86 av 160.000 flyktingar har omfördelats.

”Det är en bra bit kvar”

Så hur intresserade är andra EU-länder av att hjälpa till?

– Exakt hur det ska skötas får vi återkomma till. Nu ska regeringen förbereda ett beslut. Man kan tänka sig flera modeller, i diskussion med EU-kommissionen. Vi har haft en dramatisk ökning i Sverige. De andra EU-länderna förstår att det här är en exceptionell situation, säger Stefan Löfven.

Men omfördelningen fungerar ju inte?

– Jag har inte sagt att den är en succé. Men för ett år sedan fanns den inte ens på dagordningen. Nu är den beslutad och vi måste se till att den implementeras. Det jobbet är kvar. Men EU måste ha ett permanent omfördelningssystem. Det är en bra bit kvar, konstaterar Stefan Löfven.

”Förstår dem som är rädda”

På senare tid har en lång rad flyktingboenden och planerade flyktingboenden eldhärjats. Agenda besökte i veckan en av de platser där detta hänt, den lilla byn Kånna i Ljungby kommun i Småland. Där är många invånare rädda och oroliga efter branden.

– Självfallet förstår jag dem som är rädda, för det händer för mycket, det är grov brottslighet. Jag vill betona att att de flesta människor vill inte ha detta. Det finns ett Sverige som står för något annat, säger Stefan Löfven.

I reportaget från Kånna finns bland annat en man som menar att toppolitikerna inte lyssnar på medborgarna och att han inte är förvånad över brandattentaten mot flyktingboenden.

”Det är klart vi lyssnar”

– Det är klart att vi lyssnar men vi kan inte säga att vi inte ska ta emot några. De är medmänniskor som flyr för sina liv. Men vad vi nu säger är att alla EU-länder måste göra sitt, säger Stefan Löfven.

Han säger också, på tal om knivmorden på en skola i Trollhättan i torsdags, att det pågår ett arbete för att utveckla säkerheten på skolor.

– Vem som helst ska inte kunna ta sig in på skolor och utföra våldsdåd. Men vi vill inte gå in i ett låst och stängt samhälle.

Se intervjun i sin helhet genom att klicka på bilden högst upp i artikeln.

Fakta: Migrationsöverenskommelsen

Den 23 oktober enades sex riksdagspartier om en överenskommelse om migration. Två partier ingick inte i överenskommelsen: Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Här är innehållet i överenskommelsen i korthet:

* Snabbare behandling av asylansökningar, bland annat med lista över säkra länder

* Personer utan barn med avvisningsbeslut ska tvingas lämna asylboende och förlorar bidrag

* Försörjningskrav för anhöriginvandring när det gäller nyetablerade relationer

* Lagliga vägar in i EU för asylsökande ska utredas

* Löpande översyn av hanteringen av ensamkommande barn

* Sverige begär att EU omfördelar asylsökande från Sverige

* Svenskundervisning redan under tiden man väntar på asylbeslut

* Kommuner ska genom en lag kunna tvingas ta emot fler flyktingar

* Utbildningsinsatser för lågutbildade flyktingar

* Möjligheten till utbildningsplikt ska ses över

* Yrkesintroduktionsjobb även i företag utan kollektivavtal

* Fler möjligheter till praktik

* Rut-avdraget utvidgas till trägårdsarbete, flytt- och IT-tjänster

* Tydligare krav för försörjningsstöd i kommunerna

* Begränsning av föräldrapenning för flyktingar

* Tillfälliga lättnader i plan- och bygglagen för att förenkla bostadsbyggande

* Även friskolor ska ta emot flyktingbarn, dispenser för distansutbildning ska ges

* Nyanlända med lärarutbildning ska kunna undervisa elever som har språk

* Tio miljarder kronor till kommunerna för att klara flyktingmottagningen

Källa: TT, Regeringen, Alliansen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet