– Vi har varit tydlig i vår kritik mot Saudiarabien, säger Stefan Löfven i SVT Gomorron. Foto: SVT

Löfven om stoppade talet: ”Tråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

I går stoppade Saudiarabien utrikesminister Margot Wallström (S) från att tala vid Arabförbundets utrikesministermöte i Kairo.

Stefan Löfven valde att inte kommentera händelsen – men nu tar statsministern bladet från munnen. – Jag tycker självfallet att det är tråkigt, säger han i SVT Gomorron.

Margot Wallström var inbjuden som hedersgäst och skulle tala om bland annat jämställdhet och Palestinafrågan vid Arabförbundet.

Men i sista stund stoppades den svenska utrikesministern av Saudiarabien – som inte gillar att Wallström och Sverige kritiserat situationen kring de mänskliga rättigheterna i landet.

Saudiavtalet

– Margot Wallström blev inbjuden som hedersgäst. Självfallet är det tråkigt att det blir inställt. Men vi kan inte göra annat än att när vi tycker att vi ser fel, brott mot mänskliga rättigheter, då ska vi göra utryck för det. Det har vi gjort och det står vi för, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Hur påverkar det regeringens inställning att följa Saudiavtalet?

– Saudiavtalet återkommer vi till så skyndsamt som möjligt. Det är en fråga som vi hanterar så skyndsamt som vi kan och svar ska ges så skyndsamt som möjligt. Men det har visat sig också, inte minst den senaste veckan att det finns olika perspektiv på frågan.

”Har varit tydliga i kritiken”

Enligt Löfven är frågan komplex och han menar att avtalet inte kommer att se ut som tidigare.

– Vi har varit tydliga i kritiken mot Saudiarabien. Jag har sagt att det blir inte som förr. Vi har ett avtal, det är för långtgående. Det vi vet är att det blir förändringar. Vilka förändringar det blir återkommer vi till, säger Löfven.

Statsministern upprepar att ändringar ska ske på ett sätt som samtidigt skyddar svenska intressen så gott det går.

Många bedömare säger att det skulle kännas som att Sverige tappar ansiktet helt och hållet om man inte avbröt avtalet nu.

– Som sagt. Vi hanterar detta så skyndsamt som möjligt. Vi återkommer med ett svar så snabbt det går.

Varför vill man samarbeta med dem efter detta?

– Som jag säger, vi återkommer med det här. Vi har en relation med så gott som alla länder i världen och en del tycker vi beter sig väldigt, väldigt konstigt. Men vi ska samtidigt inte trappa upp saker och ting.

Med tanke på Saudiarabiens agerande, är inte det ett tecken på att de har räknat ut oss ur leken?

– Det vet inte jag. Det var inte med det motivet som de stoppade Wallström. Det hade inte med avtalet att göra, det handlade om vår kritik av hur man behandlat mänskliga rättigheter.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström sade i går till TT att hon inte utesluter att Saudiarabiens agerande kan ha att göra med de svenska diskussionerna om att stoppa vapenavtalet.

Fakta: Saudiavtalet

  • Den dåvarande socialdemokratiska regeringen slöt 2005 ett avtal om militärt samarbete med Saudiarabien. Det förlängdes 2010 av Alliansregeringen.
  • Om inte avtalet sägs upp skriftligen senast den 15 maj i år förlängs avtalet i ytterligare fem år.
  • Avtalet är omfattande och reglerar försvarsmateriel och logistik, utbildning, forskning och utveckling, överföring av militärteknologi samt militär sjukvård.
  • Den så kallade Saudiaffären 2012 avslöjade att det inom ramen för avtalet fanns planer på att upprätta en saudisk anläggning för pansarvärnsrobotar.
  • Dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors (M) tvingades avgå i samband med affären.

Källa: TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saudiavtalet

Mer i ämnet