Foto: TT

Löfven rustar mot falska nyheter

Publicerad

Det finns inget som tyder på att svenska val kommer att vara fredade från påverkansförsök utifrån, skriver statsminister Stefan Löfven på DN Debatt. Han presenterar en rad insatser som ska höja samhällets motståndskraft inför valrörelsen 2018.

Säkerhetspolisen ska höja partiernas kunskap om riskerna för så kallade påverkansoperationer. De ska bland annat få lära sig hur obehöriga kan skaffa sig tillgång till informationssystem och sprida vilseledande information, och hur de kan skydda sig.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska samla representanter från massmedier och sociala medier för en dialog om cybersäkerhet.

Stefan Löfven har också bjudit in samtliga partiledare för en gemensam genomgång av hotbilden av Säpo. ”Det här är en fråga som står ovanför positioneringar och partipolitik. Den berör vårt samhälles fundament”, skriver Löfven på DN Debatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.