Foto: TT

Löfven: Stopp för människosmuggling

Uppdaterad
Publicerad

EU och Turkiet har enats om ett avtal för att lösa flyktingkrisen. Statsminister Stefan Löfven kallar det för ”ett första steg” för en laglig väg in i Europa.

– Vi har fått ett avtal som kan sätta stopp för människosmugglingen och de farliga resorna, säger statsminister Stefan Löfven.

– Rätt hanterat kommer detta att kunna vara ett första steg mot lagliga vägar till EU där människor inte behöver göra farliga resor och dö på haven.

Strax efter klockan tre på eftermiddagen läckte beskedet ut via twittrande deltagare att avtalet var godkänt. Redan om två dagar börjar det nya avtalet gälla och de första flyktingarna sänds tillbaka från Grekland den 4 april.

Inga murar

Men om EU får bukt med människosmugglingen och flyktingarna stannar i Turkiet krävs ytterligare åtgärder, enligt Löfven.

– Det är inte så att vi ska slå upp murar nu och inte ta emot några, säger han och betonar att Turkietöverenskommelsen är tillfällig och till för att knäcka smugglarnas ”affärsmodell”.

Han hoppas att EU:s flyktingplan kommer att genomföras under ordnade och värdiga former, även om det inte går att garantera.

– Det är tydligt i avtalet att det här ska göras med respekt för internationell rätt och det är något jag drivit och stått upp för i diskussionerna.

Sjöstedt kritisk

Samtidigt får beskedet kritik från Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

”En svart dag för Europa, EU gör sig beroende av det auktoritära Turkiet. Flyktingar ska skickas tillbaka till ett land som inte är säkert”, skriver han i en kommentar på Twitter.

Stefan Löfven har tidigare lovat svensk krishjälp till Grekland, som bland annat begärt 1.500 poliser.

– Vi har redan meddelat hemåt att nu kommer det att gå undan här. Jag har pratat i dag med justitieminister Morgan Johansson för nu måste vi där hemma ha hög beredskap.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.