Foto: SVT

Löfven: ”Sänkta löner inte vägen framåt”

Publicerad

”Enklare jobb” ska hjälpa lågutbildade in i arbete. Svenskt näringsliv välkomnar beskedet men säger att det kräver sänkta löner. Men vägen framåt för Sverige är inte lägre löner, menar statminister Stefan Löfven i Aktuellt.

Under onsdagen presenterade Stefan Löfven sin nya regering. En förändring är att näringsminister Mikael Damberg (S) får ett mer renodlat ansvar för näringspolitiken med uppgift att skapa fler enkla jobb. Enligt Löfven handlar behovet av enklare jobb om för dem som saknar högre utbildning.

Vilken typ av jobb handlar det om?

– Det måste näringslivet naturligtvis självt ge uttryck för.

Men vad ser du framför dig?

– Det kan vara enklare administrativa jobb, svarar Löfven och nämner olika typer av assistans inom vård, skola omsorg som exempel, men också inom privat sektor.

”Näringslivet måste ge jobbförslag”

Det finns omkring 30.000 människor som är i behov av ett enklare jobb.

Hur många jobb hoppas du här kan ge?

– Den här diskussionen ska näringsministern föra med näringslivet. Regeringen kan inte bestämma det åt näringslivet, säger Löfven och tillägger att i dialogerna man redan fört med näringslivet så har det framkommit att det finns ett behov av personer som kan utföra enklare sysslor.

”Sänkta konstader – ej sänkt lön”

Svenskt näringsliv välkomnar förslaget och säger att det behövs en ny anställningsform med lägre löner och sänkta kostnader för företagen.

Men lägre löner är ni inte så intresserade av?

– Sänkt kostnad är nyckeln, säger Löfven och förklarar att kostnaderna för den anställde kan subventioneras av staten, men att en människas lön ska vara tillräckligt för att hon ska kunna leva ett drägligt liv.

”Ska kunna leva på lönen”

– När du har ett arbete, ska du också kunna leva på din lön. Sveriges framtid är inte lägre löner, det är inte det som bygger vårt välstånd. Men vi ska hjälpa arbetsgivarna i så fall med lägre lönekostnad.

I onsdagens Aktuellt bemötte Stefan Löfven också kritiken kring att integrationsuppdraget skulle löpa risk att bli för splittrat då det fördelas på tre ministerposter. Se hela intervjun med Stefan Löfven i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer