Stefan Löfven (S) och Jimmy Åkesson (SD). Misstroendeförklaringen mot Stefan Löfven genomfördes på begäran av Sverigedemokraterna, på grund av hanteringen av IT-skandalen i Transporstyrelsen. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Löfven: ”SD vill skapa oordning och oreda”

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven kommenterar nu misstroendeomröstningen mot honom i riksdagen i dag.
– Sverigedemokraterna gör det igen. De verkar mest vara intresserade av att ställa till det och skapa oordning och oreda, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter.

Misstroendeförklaringen mot Stefan Löfven genomfördes på begäran av Sverigedemokraterna, på grund av hanteringen av IT-skandalen i Transportstyrelsen.

Som väntat röstades misstroendeförklaringen ned i riksdagen, med röstsiffrorna 43 röster för och 136 röster mot. 155 ledamöter lade ned sina röster.

”Skapa oordning och oreda”

I en intervju med SVT Nyheter efter omröstningen riktade Stefan Löfven skarp kritik mot Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna gör det igen. De verkar mest vara intresserade av att ställa till det och skapa oordning och oreda, det är den typen av parti. De får hålla på med det, jag är fullt upptagen med att stärka Sverige i olika avseenden, säger Stefan Löfven.

LÄS MER: SD begär misstroendeförklaring mot Stefan Löfven

Om misstroendeförklaringen skulle gått igenom skulle minst 175 röster, det vill säga mer än hälften av riksdagens ledamöter, ha behövt stödja den. Alliansen har tidigare sagt att man inte vill fälla regeringen och under torsdagen meddelade Moderaterna att man inte var beredd att stödja misstroendet.

LÄS MER: Beskedet från Moderaterna – riktar inte misstroende mot Löfven

C och L ”ska ha all heder”

Under torsdagen stod det också klart att försvarsminister Peter Hultqvist (S) kommer att sitta kvar i en misstroendeomröstning. I går sa Liberalerna och Centerpartiet att de inte längre vill rösta bort försvarsministern.

Stefan Löfven hyllar i dag partierna för deras beslut.

– Vi har hela tiden sagt att det här misstroendevotumet mot försvarsministern är felaktigt. Nu blev det rätt och det ska vi glädja oss åt allihop. Nu har det rättats till av två partier och jag tycker de ska ha all heder, säger Stefan Löfven.

LÄS MER: Hultqvist sitter kvar – L och C backar om  misstroendeförklaring

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet