Foto: TT

Löfven: Segregationen ska brytas

Uppdaterad
Publicerad

Jobb, skola och klimat prioriteras i regeringens politik, säger statsminister Stefan Löfven när han läser upp regeringsförklaringen i riksdagen.

– Politiken ska genomsyras av att Sverige ska hålla ihop, säger han.

Statsminister Stefan Löfven inleder med att tala om växande klyftor – mellan fattig och rik, mellan stad och landsbygd, en tudelad arbetsmarknad, en oro och otrygghet inför den egna och barnens framtid.

Politiken ska därför genomsyras av att Sverige ska hålla ihop.

– Sverige ska utvecklas genom samhällsbygge och samarbete, säger löfven.

Ett ”mångårigt arbete påbörjas för att bryta segregationen”, och ett nytt brottsförebyggande program ska skrivas. Satsningarna på polisen ska ökas, straffen för attacker mot blåljuspersonal ska skärpas liksom straffen för skadegörelse.

Regeringens prioriteringar

– Långtidsarbetslösheten ska knäckas och bostadssegregationen minska. Stödet till skolor och förskolor med tuffa förutsättningar ökar, säger Löfven.

Riksdagsåret kommer att präglas av regeringens prioriteringar: jobb, skola och klimat, uppger han. Fem områden ska stärkas, enligt Löfven.

Det han nämner först är att Sverige ska konkurrera med kunskap – inte låga löner. Bland annat ska han bjuda in arbetsmarknadens parter och branscher till samtal om hur de stora utbildningssatsningarna ska utformas.

En infrastrukturproposition för åren 2018–2029 läggs fram i höst.

– Betydande investeringar görs i drift och underhåll av väg och järnväg. Järnvägen byggs ut. Långväga godstransporter ska flyttas från lastbil till tåg och sjöfart. Tåget ska vara snabbare än bilen och billigare än flyget, säger Löfven.

Historisk investering

Ett nationellt skogsprogram ska presenteras under 2017 och en livsmedelsstrategi ska tas fram.

Löfven uppger att Sverige tillsammans med en rad länder, företag, fackförbund och internationella organisationer om en vecka lanserar ett globalt initiativ: ”Global Deal”. Syftet är att förstärka löntagare, företag och samhällen.

– Globaliseringens fördelar måste komma alla till del, säger Löfven.

Löfven pekar på att regeringen genomför en historisk investering i fler bostäder. Prognosen är 61 500 nya påbörjade bostäder under nästa år.

– Det är en ökning med över 50 procent på tre år, säger Löfven.

Nya ambassader

Sveriges export ska växa för fler jobb och ökat välstånd. Löfven säger att Sverige kommer att stödja det omdebatterade nya handelsavtalet mellan EU och Kanada – Ceta.

För att främja exporten ska nya ambassader öppnas i Filippinerna, Peru och Tunisien.

Löfven lyfter också fram att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria länder.

– Principen är enkel: Det ska vara billigare att vara miljövän och dyrare att släppa ut, säger Löfven om de olika miljöförslagen.

– Vår säkerhetspolitiska linje ligger fast. Den militära alliansfriheten tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa. I Sverige stärks försvarsförmågan, säger Löfven och säger att regeringen under året kommer att söka brett stöd för en nationell säkerhetstrategi.

Plan mot hatbrott

Statsministern säger att regeringens budget ska genomsyras av jämställdhet men konstaterar att kvinnor ännu, under ett yrkesliv, tjänar flera miljoner mindre än män.

En ny strategi mot mäns våld mot kvinnor ska presenteras, och det ska inte ”vara upp till män att bestämma var kvinnor får vara, eller hur de ska klä sig.”

– Det ska vara tryggt i Sverige, säger han.

Han säger att en plan mot hatbrott och rasism ska presenteras och lagen vad gäller näthat skärpas.

Vara världsledande

– Arbetet med att bidra till bättre levnadsvillkor i utsatta EU-medborgares hemländer fortsätter. Ingen ska behöva tigga i Sverige, säger han men nämner inget om att regeringen skulle överväga ett tiggeriförbud.

Sverige ska också vara världsledande inom innovativ och hållbar industriell produktion. Löfven nämner bland annat att offentliga upphandlingar ska användas strategiskt för att bidra till ett hållbart samhälle.

Infrastrukturen i landet ska också vara hållbar och gynna utvecklingen i hela landet.

– Det måste gå att flytta hemifrån eller hitta en bostad där man får ett jobb, säger Löfven och lägger till att regeringen gör en historisk investering i fler bostäder.

Fakta: Punkter i regeringsförklaringen

  • Mottagandet av nyanlända ska vara störst där jobbmöjligheterna är flest.
  • Moderna beredskapsjobb införs i staten.
  • Extratjänsterna utvecklas så att fler kan arbeta i välfärden.
  • Anställningsstöden ska ändras för att bli mer träffsäkra.
  • Regeringen ska söka brett stöd för en nationell säkerhetsstrategi.
  • Ett nytt brottsförebyggande program ska skrivas.
  • Straffen för attacker mot blåljuspersonal ska skärpas.
  • Krafttag ska tas mot skattefusk och aggressiv skatteplanering
  • En plan mot hatbrott och rasism ska presenteras
  • Lagen vad gäller näthat ska skärpas.
  • En ny strategi mot mäns våld mot kvinnor ska presenteras
  • En infrastrukturproposition för åren 2018–2029 läggs fram i höst.
  • Ett nationellt skogsprogram presenteras under 2017
  • En livsmedelsstrategi ska tas fram.
  • Sverige ska med en rad länder lansera en ”Global Deal”
  • Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast.
  • Nya ambassader öppnas i Filippinerna, Peru och Tunisien.

Källa: Regeringsförklaringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.