Foto: TT

Löfven sparkar Kaplan – om det kommer fler avslöjanden

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Mehmet Kaplan kan inte andas ut. Hans framtid i regeringen är inte avgjord. Fortsätter debatten om vem Mehmet Kaplan egentligen är, eller om det dyker upp fler avslöjanden om samröre med extrema organisationer kommer Stefan Löfven att avsätta honom.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

En stor del av samhällsdebatten handlar om hur man ska bekämpa terrorism och extremism. Regeringen har till och med en egen utredare, Mona Sahlin, som arbetar för att förhindra att unga människor rekryteras till extrema organisationer. Nu har det visat sig att en av regeringens ministrar rör sig i extrema kretsar. Det kan allvarligt påverka förtroendet för både Kaplan och regeringen.

Ovanligt skarp

Mehmet Kaplan (MP) blev uppkallad till statsministern efter att fotografierna på bostadsministern och företrädare för högerextrema organisationer lyste från dataskärmarna under gårdagen. 

Löfven var ovanligt skarp i sitt fördömande av Kaplans middagssällskap. Och han betonade att det är Kaplans eget ansvar att välja rätt umgänge. Det som hänt är mycket besvärande för regeringen. Men Löfven är inte beredd att avsätta Mehmet Kaplan, eftersom han än så länge anser sig stå på för svag grund för det. Kaplan säger ju att han inte kände till vilka han åt middag med.

Debatten snedvreds

Löfven är också orolig för att det ska uppstå en diskussion liknande den som tog vid när den före detta ordföranden för Islamiska förbundet, Omar Mustafa, petades från Socialdemokraternas partistyrelse efter anklagelser om samröre med islamister. Då snedvreds debatten till att handla om huruvida man kan vara muslim och socialdemokrat. Samtidigt vill Löfven inte heller svara på frågan om han har förtroende för Kaplan. Statsministern vill inte binda sig vid ett ja ifall det kommer fler avslöjanden om MP-ministern.

Oppositionen pressar Stefan Lövfen att träda fram och muntligt redovisa hur han ser på Kaplan och hans framtid. Ett syfte är att svärta ner Löfven genom att förflytta affären till honom. Men inget av allianspartierna är ännu beredda att gå så långt att de hotar med misstroendeförklaring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

MP-krisen

Mer i ämnet