Stefan Löfven i Agenda. Foto: SVT

Löfven: Sverige kan behöva göra mer

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven utesluter inte att Sverige kan komma att behöva göra mer i kampen mot IS, säger han i SVT:s Agenda. Han säger också regeringen vill att insatsen med 35 militära rådgivare ska förlängas under hela 2016. – Jag tror definitivt vi har ett brett politiskt stöd för det.

Just nu deltar Sverige med 35 militära rådgivare i koalitionen som kämpar mot IS. På frågan om Sverige borde göra mer svarar Stefan Löfven att den svenska insatsen är viktig och inte ska underskattas, men att det är för tidigt att säga om den ska förändras. Regeringen vill förlänga den under hela 2016.

– Vi gör en utbildningsinsats tillsammans med åtta andra länder och den är oerhört viktig. Det kommer en diskussion ganska snart när det gäller om insatsen behöver förändras på något sätt men låt oss avvakta den analysen. Vi utesluter inte att Sverige kan komma att behöva göra mer, men vi gör det som vi är allra bäst på – att vara delaktiga och driva på i den politiska processen och att vi utbildar och är goda rådgivare. Vi gör en väldigt bra insats och den ska inte underskattas, säger Stefan Löfven.

Terrordåden i Paris

Det viktigaste nu är att visa beslutsamhet, stå upp för demokratin och fria och öppna samhällen och mot ondskan, betonar Stefan Löfven.

”Viktigt med framtidstro för unga”

– Samtidigt är det viktigt att påpeka att i det ligger både den väpnade kampen mot terroristgrupper, men också att vi bygger samhällen som är jämlika, som skapar framtidstro och hopp hos unga människor, så att de inte behöver låta sig rekryteras till sådana här extremistgrupper.

Vi måste också ta oss tid att sörja den tragedi som har skett i Frankrike, menar han.

– Sedan har jag själv en reaktion av ilska – hur man kan göra något så vanvettigt grymt mot oskyldiga människor? Men det viktigaste är beslutsamhet, att vi aldrig någonsin ska låta oss knäckas av terrorister. Det de vill åstadkomma är ju osäkerhet och rädsla, att vi inte ska stå upp för våra demokratiska samhällen – och det är precis det vi ska göra nu.

Hoppas på samlat och koordinerat agerande

Vad tror du blir effekten av terrordåden för kampen mot IS?

– Vi har framgångar nu i den så kallade Syria Support Group – samtalen som förs i Wien. Det kan förhoppningsvis ganska snabbt leda till politiska förhandlingar och då ges utrymme för ett mer samlat agerande gentemot IS. Det är uppenbart att här behövs handfasthet, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– Kan vi få världsspelarna – inte minst USA och Ryssland – och även de regionala stora spelarna och EU att ge sig i kast med den politiska uppgiften att lösa Syrienkonflikten, som är själva roten till att människor flyr, och samtidigt med det få en möjlighet att koordinera sig bättre gentemot IS, då har vi mycket bättre möjligheter att ta oss an och knäcka sådana här vedervärdiga sekter.

”Vi agerar så snabbt som det går”

Sverige har ju flera hundra personer som anslutit sig till IS och andra extremistiska grupper. Ni vill kriminalisera terrorresor, men frågan ska nu utredas en andra gång och det kommer inte att vara klart förrän i juni. Varför har ni inte mer bråttom?

– Vi har bråttom och agerar så snabbt som det går. Men man måste följa de regler som finns och göra riktiga analyser, det är inte bara att kasta in nya regler och hoppas att det fungerar. Det ska göras ordentligt och korrekt men det ska inte dras i någon långbänk.

Tror du att terrordåden kommer att påverka hur Europas länder ser på flyktingströmmen?

– Jag kunde märka på EU-konferensen i Valletta i veckan att det finns en större samsyn om behovet av att EU löser flyktingsituationen tillsammans för det är så mycket som står på spel.

– Jag tror också alla förstår att en sådan händelse som drabbade Frankrike kan hända nästan varsomhelst. Det är en gemensam uppgift att förhindra, försvåra och förebygga den här typen av brott, säger Stefan Löfven.

Se hela intervjun i Agenda kl 21.15 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet