Foto: TT

Löfven: Sverige kan ta till militära tvångsmedel

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges högsta politiska ledning reagerar mycket kraftigt på att en kränkning av svenskt vatten nu är bevisad. – Försvarsmakten har nu sådana bevis att vi med säkerhet kan säga att främmande makt har varit inne på svenskt territorialvatten. Det är allvarligt, säger statsminister Stefan Löfven i en intervju med SVT:s Mats Knutson.

Statsministern säger att Sverige inte kommer att tveka att vidta alla åtgärder som krävs för att möta en eventuell framtida undervattenskränkning.

– Vi måste vara väldigt tydliga med att vi kommer att ta till de medel som behövs för att tvinga upp en undervattensfarkost, identifiera och i sista hand använda militära tvångsmedel. Det är inte acceptabelt att kränka Sveriges gränser.

Hur nära är ni att kunna göra en nationalitetsbestämning i den här analysen?

– I rapporten finns inget som kan användas för att bestämma nationalitet och därför spekulerar vi inte om det heller, säger Stefan Löfven.

Du har i dag tillsatt ett säkerhetspolitiskt råd här i Rosenbad – vad blir dess uppgift?

– Att koordinera information angående säkerhetsläget i Sverige. Dels den här typen av händelser – militära hot – men också till exempel det som händer med ebolan i Västafrika, miljöhot. Det måste koordineras på högsta politiska nivå och därför kommer säkerhetspolitiska rådet bestå av statsminister, vice statsminister, utrikesminister, försvarsminister, inrikesminister och de statsråd som kan komma i fråga.

Är du hundraprocentigt säker på att det verkligen rörde sig om en u-båt?

– Det har gjorts en grundlig underrättelseoperation under åtta dygn i Stockholms skärgård, vi har fått den här informationen av Försvarsmakten och vi har ingen som helst anledning att betvivla det, säger statsminister Stefan Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet