Sverige köper vaccin från Astra Zeneca

Uppdaterad
Publicerad

Sverige köper tillsammans med övriga EU-länder vaccin från Astra Zeneca, under förutsättning att det blir godkänt. Det handlar om sex miljoner doser som ska räcka till mellan tre och sex miljoner svenskar, uppgav regeringen på en presskonferens på torsdagen.

– Tidigare i dag på regeringssammanträdet beslutade regeringen att Sverige ska delta i ett EU-gemensamt avtal med det svensk brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca, sa statsminister Stefan Löfven (S) på presskonferensen.

Han fortsatte:

– Det här avtalet ska ge Sverige tillgång till det här vaccinet mot covid-19 som det här företaget har tagit fram, under förutsättning att det blir godkänt, sa Löfven.

Regeringen har gett uppdrag till Folkhälsomyndigheten om att ta fram en plan för hur vaccinet ska distribueras.

– Varje land kommer att få utifrån sin folkmängd. För Sveriges del motsvarar det omkring sex miljoner doser, sa socialminister Lena Hallengren (S).

Tre till sex miljoner svenskar

Det första köpet kommer att räcka till mellan tre och sex miljoner svenskar, uppgav hon och tillade att det utöver detta finns möjligheter för Sverige att köpa ytterligare omkring två miljoner doser. Det är Folkhälsomyndigheten som avgör vilka som får vaccinet först.

– Det kommer troligen handla om personer i riskgrupp och personer i vård och omsorg sa socialminister Hallengren.

Flera bolag och vacciner

Förutom Astra Zeneca förhandlar regeringen via EU-kommissionen även med läkemedelsbolagen Sanofi och GSK samt Johnson & Johnson och Curevac.

Regeringen talar om ”att inte ha alla ägg i samma korg”.

– Kommissionens strategi är att få ihop en portfölj av vaccin, sa Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

– Vi vet inte vilka av de här vaccinerna som funkar bäst hos olika patientgrupper. Det är exempelvis allmänt känt att det är svårt med immunitet hos äldre. Vi får se om de första vaccinerna verkligen är effektiva hos de äldre.

Eventuella biverkningar

– Det är omöjligt att försäkra sig helt och hållet att det inte finns biverkningar, sa Richard Bergström som tidigare varit vd för den svenska läkemedelsindustriföreningen.

Bergström sade att EU går in med pengar i början. Sen är det en del som medlemsländerna betalar om vacinerna blir godkända, sa han.

– Den här krisen är inte över på länge än, sa statsminister Stefan Löfven (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.