Foto: TT

Löfven: Sverige ska aldrig bli en fristad för terrorister

Uppdaterad
Publicerad

Hemlig dataavläsning, mer kameraövervakning och kontroll av biometri i pass. Det är några av de förslag som statsminister Stefan Löfven (S) i dag presenterade för att underlätta terrorbekämpningen.

Statsminister Stefan Löfven kommenterade i dag för första gången det förhöjda terrorhotet i Sverige.

– Vi vet att cirka 300 svenska medborgare rest till Syrien och Irak för att slåss med IS. Och vi vet att 120 av dem återvänt. Det är helt oacceptabelt att människor kan resa och delta i terrorism, säger Stefan Löfven på en presskonferens.

Stefan Löfven säger också att Sverige tyvärr varit naiva i frågan.

– Kanske har det varit svårt att acceptera att det mitt ibland oss finns svenska medborgare som sympatiserar med mördarna i IS.

Men statsministern kommenterar överhuvudtaget inte något om efterspanade 22-åringen.

– Jag kan säga att det är klart jag blir bestört över att vi har sådana människor här som överhuvudtaget sympatiserar med och vill kämpa för så onda krafter.

Kameraövervakning

Regeringen vill också införa hemlig dataavläsning, mer kameraövervakning och kontroll av biometri i pass, säger statsministern som menar att tekniken och verkligheten har sprungit ifrån myndigheterna så att de inte kan fullgöra sina uppgifter.

Stefan Löfven menar att eftersom terroristerna använder sig av tjänster som Skype och Viber, där krypterad information kan skickas, måste brottsbekämpande myndigheter ges ytterligare befogenheter.

Som exempel på platser som kan få en utökad kameraövervakning nämner Stefan Löfven mediahus, religiösa församlingar och asylboenden.

– Men jag vill också säga att det ur integritetssynpunkt är viktigt att kameraövervakning inte används slentrianmässigt.

Yttre gränser

Kontroll av biometri i pass är något som Stefan Löfven vill att Sverige ska arbeta för på EU-nivå.

Enligt statsministern handlar det då isåfall om kontroller vid de yttre gränserna i hela Schengenområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höjt terrorhot i Sverige

Mer i ämnet