Damberg (S): ”Hoppas att Nyamko Sabuni tar sitt ansvar”

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) välkomnar att Centerpartiet slopar kravet om att införa fri hyressättning i nyproducerade lägenheter och att partiet vill ha nya förhandlingar om januariavtalet.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) tror att det kan vara ett steg närmare att lösa den parlamentariska låsningen.

Hyresfrågan utlöste en misstroendeomröstning mot statsminister Stefan Löfven, som fälldes i riksdagen i måndags. Under onsdagen säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf att partiet backar från hyresförslaget.

– Centerpartiet står fortsatt fast vid förslaget. Det behövs fri hyressättning i nyproduktion för ökad produktion av hyresrätter. Men vi konstaterar att frågan är politiskt död. Det finns en politisk majoritet som stoppade det här förslaget i måndags.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Löfven positiv

Statsminister Stefan Löfven (S) är positiv till beskedet.

– Jag välkomnar det besked som Annie Lööf nu ger. Det är konstruktivt och en väg framåt. Det är viktigt att fler partier nu agerar för landets bästa. Det är vi alltid beredda att göra, säger Stefan Löfven i ett uttalande till SVT.

Damberg: Andra partier bör värdera C-beskedet grundligt

Inrikesminister Mikael Damberg (S) menar att regeringen kan vara ett steg närmare att lösa den parlamentariska låsningen, i och med Centerpartiets besked.

– Det är mycket konstruktivt och tar bort den fråga som utlöste den här politiska krisen. Jag tycker att alla partier nu måste värdera det här och se om det kan vara en väg framåt. Jag hoppas att Nyamko Sabuni tar sitt ansvar och tar sig tid att diskutera och värdera fördelar med det här, så vi undviker extraval och politiskt kaos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfven fälld av riksdagen 2021

Mer i ämnet