Foto: TT

Löfven: Fredsprocessen måste återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven ställde i dag krav på att fredssamtalen mellan palestinierna och Israel ska måste återupptas. Det meddelade han vid en presskonferens tillsammans med palestiniernas president Mahmud Abbas. Där framkom också att Sverige ökar det ekonomiska stödet till palestinierna med 50 procent under fem år.

Stefan Löfven, som inledde presskonferensen vid 14-tiden, underströk att besöket i dag är en viktig symbol för relationen mellan Sverige och det palestinska folket.

Vill att fredssamtalen upptas

Löfven sade att Sverige vill att fredssamtalen återupptas och uppmanar båda parter att vara konstruktiva och villiga att göra kompromisser för att sträva efter en tvåstatslösning.

– Vi har påpekat att palestinierna måste vara beredda på kompromisser. Och det säger sig Abbas vara. Sveriges erkännande betyder också ett ökat ansvarstagande för Sverige. Vi fortsätter den dialogen, sade Löfven.

Ökar ekonomiskt stöd

Löfven berättade också att Sverige och palestinierna ingått ett femårsavtal där fokus kommer att liggga på demokrati och respekt för de mänskoiga rättigheterna.

– Vi vill också stimulera den privata sektorn. Vi kommer öka vårt ekonomiska stöd med 50 procent, vilket innebär 1,5 miljard kronor under fem år, sade Stefan Löfven.

”Ska bli förebild”

Statsministern underströk också vikten i att palestinierna arbetar för att bekämpa korruption och öka jämlikheten mellan könen samt fortsätta processen att bygga en stat.

– Vi befinner oss långt i från att uppnå alla mål. Men vi vill att Palestina ska bli en förebild i regionen för kvinnors rättigheter.

Israel har i starka ordalag kritiserat Sverige för att erkänna staten Palestina. Men enligt Löfven finns ingen motsättning i erkännandet.

– Man kan ha goda relationer med Palestina och samtidigt ha goda relationer med Israel, sade han.

Tackade Sverige

President Mahmud Abbas inledde sitt anförande vid presskonferensen med att tacka Sverige för initiativet att erkänna Palestina som stat.

– Vi önskar att de internationella parterna också får upp ögonen för det. Vi värdesätter högt dessa sympatiska steg för att kunna ge vårt folk sin rätt att skapa en självständig stat, en tvåstatslösning.

Abbas menade också att palestinierna kommer utveckla en stat på ett sätt som ligger i både Sverige och palestiniernas intresse. Han menade också att kvinnans roll är central. Samtidigt kritiserade han Israel för den fortsatta ockupationen av palestinska områden.

– De försöker kväva den palestinska ekonomin genom att konfiskera våra medel som vi får från skatter. Detta accepterar vi inte och det är ett brott.

”Vill ha fred”

Abbas menade också att palestinierna har en ärlig vilja för att uppnå fred.

– Vi ger inte upp. Vi vill uppnå fred. Våra händer kommer vara utsträckta. Vi måste förhandla. Vi måste återuppbygga Gaza. Vi samarbetar internationellt för att uppnå detta mål, trots de hinder vi har, sade Abbas.

Under eftermiddagen besöker Mahmud Abbas Stockholms slott för ett möte med kungen. I kväll invigs palestiniernas ambassad i Stockholm.

Mahmud Abbas besök i Sverige avslutas i morgon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige erkänner Palestina

Mer i ämnet