Utrikesminister Margot Wallström: Avtalen med Storbritannien kan ta lång tid att reparera Foto: SVT

Wallström: ”En mycket mörk dag för EU-samarbetet”

Uppdaterad
Publicerad

Företrädare för den svenska regeringen ser allvarligt på att Storbritannien väljer att lämna EU. ”En mörk dag”, säger utrikesminister Margot Wallström. Statsminister Stefan Löfven betonar att EU:s kommande utmaningar måste lösas i samarbete.

– Detta är inte vad jag hoppades på. Det är allvarligt för Storbritannien, britterna hade vunnit mycket på att stanna. Men jag hoppas att det brittiska folket nu ska kunna enas och blicka framåt, säger Löfven.

Vi ska hitta lösningar

– Sverige mister en viktig samarbetspartner. Det finns ungefär 1.000 svenska dotterbolag och det bor ungefär 100.000 svenskar Storbritannien, vi kommer hitta nya lösningar för dem, säger Löfven.

Löfven poängterade även att de utmaningar som Europa står inför klarar vi bäst tillsammans och inte på egen hand, exempelvis när det gäller ekonomi, säkerhet, klimat och migration. Samtidigt understryker statsministern att folkomröstningen i Storbritannien är en väckarklocka.

– Vi ska utveckla ett EU för folket och av folket, ett medborgarnas EU.

”En mörk dag”

– Den ljusaste och längsta dagen på året blev en mycket mörk dag för Europa-samarbetet och tyvärr använd det här av de krafter som är främlingsfientliga och nationalistiska. Därför är det här mycket allvarligt, säger utrikesminister Margot Wallström till SVT.

Wallström, som är i New York, USA, säger att uträdesprocessen kommer att ta tid.

– Men det påverkar ju våra handelsavtal och annat som det kan ta mycket lång tid att reparera och att ersätta med någonting annat.

Nya handelsvillkor ska tas fram

Enligt finansminister Magdalena Andersson kommer nya handelsvillkor att förhandlas fram mellan Storbritannien och Sverige, något som kan ta flera år.

På frågan om detta kan starta en ny internationell ekonomisk kris svarar Andersson att marknaden är mycket mer reglerad nu än tidigare.

– I Sverige står vi stabilt med goda statsfinanser. Men det gäller att följa utvecklingen väldigt noga, säger Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.