Foto: TT

Löfven vill ha ett slag mellan höger och vänster

Publicerad
Analys ·

Den politiska hösten kan bli het. Stefan Löfven har bestämt sig. Han vill ha ett rejält slag mellan höger och vänster i politiken och kommer att driva på för kraftiga begränsningar av vinstuttag i välfärden. Opinionen har han på sin sida. Men näringslivet kommer att stämpla honom som fiende istället för vän.

Margit Silberstein

Frilansjournalist

Löfven är inne på en vänstersväng och ikväll ser alla ministrar rött när de äter kräftor tillsammans på Harpsund som en del i sammanträdet om höstens budget, avstampen för det som komma ska på politikens arena i höst. Redan på eftermiddagen håller Magdalena Andersson presskonferens om själva klon i överläggningarna: nya, färska siffror för svensk ekonomi och utrymmet för reformer.

Ansvarslös är kodordet

Det är en extra viktig budget som Magdalena Andersson lägger fram om en knapp månad eftersom förslagen träder i kraft ett drygt år före riksdagsvalet 2018. Och förhoppningen är förstås att politiken ska göra väljarna vänligt sinnade när valdagen är här. Men det vill naturligtvis inte oppositionen och redan igår hade Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson, moderaternas ekonomisk politiske talesman, presskonferens om ekonomin. Moderatledaren sa att hon gladdes åt Sveriges starka ekonomi.

Men det var förstås inte därför de två kallat på journalisterna. Tvärtom. De ville få sagt att Magdalena Andersson kommer att föra en ansvarslös politik. Ansvarslös är kodordet för att landets ekonomi är i fara. Det kommer att uttalas många gånger.

Sjöstedt kunde inte sagt det bättre själv

Budgetöverläggningar är en intern dragkamp om fördelning av pengar mellan finansministern och de övriga ministrarna. Alla månar om sitt, inte minst miljöpartisterna, som kämpar för sin överlevnad. Och så finns ju Jonas Sjöstedt med på ett ganska stort hörn också. Hans krav för att stödja budgeten är att vinstuttag i välfärden ska bort.

Kanske satte han i halsen när han i våras hörde Stefan Löfven säga att nu är barn till salu på börsen efter att Academedias börsnotering blev känd. Det där lät ju som Jonas Sjöstedt, han kunde inte kunde ha sagt det bättre själv.

Vill ha öppen strid

I november kommer förre kommunalrådet Ilmar Reepalu med sin utredning om begräsningar av vinstuttag. Men redan innan dess kommer det att bli en hel del förfäktning kring saken därför att Stefan Löfven vill det, han vill ha öppen strid.

SVT erfar att Stefan Löfvens avsikt är att leva upp till retoriken om barnen på börsen och så småningom ta vänstersvängen till riksdagen med ett långtgående förslag om begränsade vinster. Han gör det i trygg förvissning om att han i den här frågan går sida vid sida med folket.

Blir förslaget nedröstat av de borgerliga och Sverigedemokraterna tar regeringen det nederlaget. Då har de stått upp för sin politik och kan samtidigt ställa oppositionen till svars för att barn är till salu och att riskkapitalisterna skor sig på skattepengar. Men Stefan Löfven tar också risken att han, som lanserade sig själv som näringslivets bäste vän, i företagens ögon transformeras till fiende. Företagarna skulle se vinstbegränsningar som rena krigsförklaringen från Stefan Löfven, vars förtroende redan sjunkit bland företagarna.

Vem drar nitlotten

Vinsterna i välfärden är en svårhanterlig fråga, som Moderaterna också brottas med. Deras väljare tycker som väljare i allmänhet, att vinstuttagen ska bort. Det vet Moderaterna genom olika mätningar. Men kommunalråden och de partiaktiva ser däremot privatiseringen som en frihetsreform, som de var med om att driva igenom och som de är stolta över. Hur den ekvationen ska gå ihop bekymrar partiledningen.

Men Moderaterna hoppas ändå på att kunna övertyga väljarna om att valfriheten försvinner om företagen inte får ta ut vinst. Den slutsatsen är också en fara för Socialdemokraterna.

Vem som drar nitlotten om vinsterna kommer man att kunna skönja konturerna av under hösten.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.