Stefan Löfven partiledare (S). Foto: Scanpix

Löfven vill ha krissamtal om skolan

Uppdaterad
Publicerad
För att råda bot på försämrade resultat och segregation i den svenska skolan bjuder Socialdemokraterna in till en nationell samling om läraryrket, med representanter för lärarfacken, lärarhögskolorna och arbetsgivarna.

Socialdemokraterna bedömer situationen i skolan som akut, med sjunkande resultat, större segregation, mycket byråkrati och få som söker till lärarutbildningarna. Och enligt partiet är det lärarna som är nyckeln.

– Vi vill höra vad det är vi behöver göra på bredden för att göra läraryrket mer attraktivt. Den här utvecklingen där många lärare känner sig tyngda på sitt jobb och allt färre söker till lärarutbildningarna måste förändras och det är det vi ska koncentrera oss på, säger Ibrahim Baylan (S), utbildningspolitisk talesperson.

De förändringar som regeringen gjort, till exempel minskad dokumentation, karriärslön för lärare och ny lärarutbildning räcker inte enligt Ibrahim Baylan.

– Helt uppenbart gör det inte det. Den negativa utvecklingen fortsätter och har gjort i ett antal år. Jag tror att det är viktigt att vi vänder på varje sten och att vi gör det tillsammans, säger han.

I dag skickar partiet ut en inbjudan för att ta reda på vad som behöver göras tillsammans med lärarfacken, lärarhögskolorna och arbetsgivarna. På sikt ska andra partier bjudas in, även de borgerliga.

– Vi är beredda på vårt håll och hoppas att både bland de mest centrala intressenterna men också de politiska partierna tar sig i kragen och gör en insats, säger Ibrahim Baylan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer