ANALYS: Löfven vill hålla Annie Lööf på gott humör

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Statsminister Stefan Löfven har uppenbart bestämt sig för att hålla Annie Lööf på gott humör. Centerpartiet har belönats rikligt i regeringens vårbudget. Ytterst handlar det för Löfven om att försöka forma ett nytt mittenblock och säkra fortsatt regeringsinnehav.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det var onekligen en annorlunda budgetpresentation när finansminister Magdalena Andersson (S) på onsdagen offentliggjorde vårändringsbudgeten och den ekonomiska vårpropositionen.

För första gången lade den nya regeringskonstellationen fram ett gemensamt budgetförslag, bland annat tvingades finansministern presentera politiska förslag som i valrörelsen drivits av hennes politiska motståndare. Dessutom utgör själva basen för denna vårändringsbudget den ekonomiska politik och de skattesänkningar som Moderaterna och Kristdemokraterna drev igenom i höstas, under den period Sverige stod utan regering.

Nu tvingas Magdalena Andersson alltså lägga fram en vårändringsbudget som i stora delar bygger på förutsättningar hon instinktivt vänder sig emot.

Går inte att ändra inkomstskatterna

Men hon kan inte göra särskilt mycket åt det. Inkomstskatterna går överhuvudtaget inte att ändra på i en vårändringsbudget. Dessutom vill varken Centerpartiet eller Liberalerna medverka till att höja några inkomstskatter. De kan dessutom leva med många av de förslag som drevs igenom i höstens M/KD-budget och tänker inte medverka till att de rivs upp, till exempel höjningen av rut-avdraget.

När finansministern presenterade vårbudgeten på onsdagen framgick det dessutom tydligt hur stor genomslag Centerpartiet har haft. Det handlar bland annat om sänkningar av arbetsgivaravgiften och inte minst mer pengar till jord- och skogsbruket. Allt detta är viktigt för Centerpartiets kärntrupper. Dessutom utlovas nya landsbygdsatsningar, upprustning av vägar och broar, nya pengar till bredbandsutbyggnad och livsmedelssatsningar. Allt detta ligger väl i linje med Centerpartiets politik.

Liberalerna har självfallet inte gått lottlösa ur samarbetet. Slopandet av värnskatten nästa år är den viktigaste trofén för den avgående partiledaren Jan Björklund att visa upp. I vårbudgeten sker också satsningar på skolan och mer pengar till LSS, vilket Liberalerna gärna framhåller.

Försöker hålla ihop

Men Centerpartiet ser ändå ut som den stora vinnaren på denna vårbudget. Detta är i och för sig logiskt. Centerpartiet är en nyckel för Socialdemokraternas fortsatta regeringsinnehav. Så länge Centerpartiet är kvar på vagnen kommer heller inte Liberalerna att hoppa av. Det innebär att Löfvens huvudfokus är att hålla Annie Lööf på gott humör.

De stora miljö- och klimatsatsningarna innebär att också Miljöpartiet i någon mån kan ses som vinnare på den här budgeten. Men det kan vara värt att hålla i minnet att det i huvudsak inte handlar om nya projekt utan framför allt om att återställa en politik som avvecklades eller bantades ner i M/KD-budgeten.

Samtliga inblandade parter tycks också vara inställda på att driva det nya regeringssamarbetet vidare över hela mandatperioden. Uttalanden av både Stefan Löfven och Annie Lööf den senaste tiden tyder på att det finns en genuin avsikt att försöka hålla ihop samarbetet.

Det första steget

Även om det i denna vårbudget är svårare för Socialdemokraterna att peka på konkreta sakframgångar är partiets strategiska mål att forma ett nytt mittenblock. I det sammanhanget kan denna vårbudget vara det första steget. Socialdemokraternas ambition är att steg för steg knyta de nya samarbetspartierna närmare sig för att på sikt också försöka förmå dem att ingå i själva regeringen.

Den parlamentariska dynamiken kan också leda till att de gamla allianspartierna drivs allt längre ifrån varandra. Vi har redan hört Moderaterna och Kristdemokraterna kritisera budgeten olika delar, medan Centerpartiet och Liberalerna har försvarat den. Så länge det nya regeringssamarbetet pågår kan den här klyftan komma att fördjupas och därmed ytterligare driva partierna isär.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.