Kommentar: Löfvens budget i SD:s händer

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stefan Löfvens första budget ser ut att bli den rysare som många förutspått. Sverigedemokraternas besked i dag tyder på att regeringen kommer att hållas på halster in i det sista.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

För Stefan Löfven är det som händer i Riksdagen just nu en bister påminnelse om hur det kan vara ett leda en minoritetsregering. Det blir i slutändan Sverigedemokraterna som avgör om Sverige nästa år får en budget skriven av regeringskoalitionen eller en budget som lagts fram av den borgerliga alliansen.

Tjänstgörande partiledaren för Sverigedemokraterna Mattias Karlsson utesluter inte att partiet håller tyst om hur man ska rösta ända fram till den 3 december, då den formella omröstningen om budgeten äger rum i Riksdagen.

Röstar Sverigedemokraterna på alliansens skuggbudget tvingas Stefan Löfven att avgå. I det läget har Löfven två alternativ. Antingen ombildar han regeringen, tar in fler partier och skriver en ny budget som kan träda i kraft någon gång efter årsskiftet. Eller så utlyser han nyval och hoppas att väljarna ska rösta på något av de rödgröna partierna.

Sverigedemokraterna avgör

Sverigedemokraterna ville på måndagen inte ge någon fingervisning om hur de slutligen kommer att rösta om budgeten. Ett alternativ är att helt enkelt lägga ner rösterna i den avgörande omröstningen om budgeten. Detta har varit praxis tidigare, men Sverigedemokraterna har den här hösten själva väckt frågan om att rösta på alliansens budget.

Väljer Sverigedemokraterna att lägga ner sina röster i den avslutande voteringen går regeringens budget igenom. Detta på grund av att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har fler ledamöter i Riksdagen än alliansen. Röstar Sverigedemokraterna på alliansens budget då vinner den i den avslutande voteringen.

Alliansen vill undvika blockkonflikter

Måndagens besked från alliansen innebär att man inte har för avsikt att bryta ut delar av budgeten i efterhand och rösta ner dessa tillsammans med Sverigedemokraterna. Det är helheten som gäller. Man vill uppträda ansvarsfullt, var beskedet som lämnades på måndagens presskonferens. Sannolikt handlar det också om att alliansen inte vill vara med och fatta impopulära beslut. Att stoppa arbetsmarknadspolitiska åtgärder inriktade mot ungdomar skulle kunna få tummen ner av väljarna.

Uppenbart vill alliansen också försöka hålla ner konfliktnivån mellan blocken just nu. Moderaterna står utan ledare och är fullt upptagna med en intern process för att hitta en ny partiledare. Denna process pågår parallellt med budgetbehandlingen i Riksdagen.

Beskedet från alliansen är därför att man inte är beredd att rösta ner budgetpåverkande förslag. Samtidigt håller man dörren öppen för att använda andra metoder för att sätta krokben för regeringen. Det handlar till exempel om att försöka tvinga regeringen att införa betyg från årskurs fyra eller att riksdagen ska ge regeringen order om att sätta igång bygget av Förbifart Stockholm redan den 1 januari nästa år.

Sverigedemokrater tvingas ta ställning

Sverigedemokraterna som gick fram i valet är i behov av en framgång i riksdagen denna höst. Att bryta ut delar av budgeten och rösta ner dem hade kunnat vara en sådan symbolisk seger.

När denna möjlighet inte längre står till buds tvingas partiet ta ställning till den större frågan – att släppa igenom hela regeringens budget eller att rösta med alliansen och utlösa en regeringskris. Ingen vet idag vilken väg Sverigedemokraterna kommer att välja.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.