Stefan Löfven talar i Almedalen på Socialdemokraternas dag. Foto: TT

Löfvens SD-attack: ”Det mest osvenska som finns”

Uppdaterad
Publicerad

”Ingen man är en ö och alla behövs för att bygga ett bättre Sverige.” Det sa statsminister Stefan Löfven i sitt femte Almedals-tal, ett tal där han även passade på att rikta hård kritik mot SD och partiledaren Jimmie Åkesson. 

– Jimmie Åkesson sitter hellre hemma bakom datorskärmen, och leder sin nät-armé mot invandrare, feminister, journalister, eller vilka de nu har valt att rikta sitt hat mot för dagen.  

Stefan Löfven, som i går fick en hel del hårda ord från scenen när Centerpartiets ledare Annie Lööf stod där, ägnade stora delar av sitt tal till att prata om hur Sverige ska bli ett, om att summan är större än delarna.

Om att ingen människa är en ö, att många måste bidra för att stoppa utvecklingen av klyftor och segregation, ”innan den bryter sönder Sverige”.

Artisten backade ur

Det sticker i ögonen, sa Stefan Löfven, att se en moderatledare från Djursholm åka ut till Husby och ”posera framför kameran medan de som bor där får titta på” – och syftade på Alliansens besök där i maj. Och Sverigedemokraterna fick en ännu hårdare känga. 

– SD:s ledning, de sitter där och hetsar på sin öppet rasistiska svans, med hatretorik och konspirationsteorier. Det mest osvenska som finns.  

Stefan Löfven skulle egentligen ha haft artisten Naomi Pilgrim som artist på scenen innan sitt tal, men hon hoppade av i protest mot regeringens skärpta flyktingpolitik. Dessutom ägde flera politiska aktioner rum samtidigt som statsministern stod på scen.

Men i dalen var det lugn som rådde när Löfven inledde med prästen John Donnes ord: ”Ingen man är en ö” framför en stor publik.

– Aldrig har det lokala, påverkats så mycket av det globala. Ingen människa kan längre vara en ö. Vi avgör vår framtid, tillsammans.

Tror på Sverige

Löfven talade, precis som tidigare partiledare, om Sveriges medlemskap i EU och sa att unionen nu behöver handlingskraft – inte hämnd. Han upprepade flera gånger orden ”Jag tror på Sverige” som ett mantra. För vår hunger efter ny kunskap, för vårt företagande.

– Jag tror på Sverige, och när allt fler i världen får upp ögonen för hur viktig jämlikheten är för en växande ekonomi, så tror jag på Sverige mer än någonsin.  

Ännu en gång radade statsministern upp de reformer man tidigare under dagen lagt fram för att minska segregationen. Och, precis som Annie Lööf i sitt tal, så pratade Löfven om jobben och sa att andelen unga som arbetar är den högsta på 15 år.  

– Men det går inte att vila. Om du så är ung och utan arbete i Husby, Hasslarp eller Härnösand så ska vi arbeta med dig, vi ska stödja dig, och du ska får anstränga dig till det yttersta tills du en gång ringer det där samtalet till mamma eller pappa, flickvän eller pojkvän, och kan säga: ”Ja! Jag fick det! Äntligen!”.

Hyllade Island

Borgerliga lokalpolitiker har innerst inne längtat, sa Löfven, efter det regeringen nu levererar i form av 10 nya miljarder till välfärden och vad de ska bidra till. 

– Pengarna går till mer personal i förskolan, grundskolan och gymnasiet. Till mer vuxenutbildning, satsningar på sjukvård och äldreomsorg.  

Som avslut passade Stefan Löfven på att hylla grannlandet Islands framgångar i fotbolls-EM, som turneringens ”sanna vinnare” – och ett lag som har något mer att lära än bara isländska ord. Nämligen att det gemensamma blir större än delarna om alla bidrar till sitt yttersta. 

– Och när de gör den där vulkanen på slutet så ryser jag. Så ska fotboll spelas. Så ska samhällen byggas, sa Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.