Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: TT

Löfvens starka start på 2017 – ökar mest i Sifos förtroendemätning

Uppdaterad
Publicerad

Väljarnas förtroende för statsminister Stefan Löfven ökar, samtidigt som det minskar för oppositionsledaren Anna Kinberg Batra. Men allra störst är det för centerledaren Annie Lööf. Det visar en opinionssmätning som Sifo gjort på uppdrag av SVT Nyheter.

Sifo har på uppdrag av SVT frågat knappt tusen personer om hur stort förtroende de har för partiledarna.

Det är flest som har stort eller mycket stort förtroende för Annie Lööf (45 procent), följt av Stefan Löfven S (43 procent) och Anna Kinberg Batra M (40 procent).

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (20 procent), ligger på näst sista plats, trots att det parti han leder är landets tredje största.

Löfven från 35 till 43 procent

Den största förändringen sedan i maj i år när förra mätningen gjordes står Stefan Löfven för. Han har ökat från 35 procent till 43 procent.

– Han har lyckats hålla ihop sin regering trots flera kriser och partiet har slutat sjunka i opinionen. Det kan inge förtroende, säger Jonas Hinnfors professor i statsvetenskap i Göteborg.

– Jag brukar bara notera de här sifforna och det är klart att alla vill ha bra siffror men det är inte det som är avgörande för mig, säger Stefan Löfven.

Anna Kinberg Batra har däremot lägre siffror än i våras. Hon har sjunkit från 45 procent till 40 procent.

– Mätningar kommer och går och det är valdagen som gäller. Jag vill leda nästa regering för att leda den förändring som Sverige behöver, säger Anna Kinberg Batra.

”Liberala linjen har segrat i Centerpartiet”

Men för hennes borgerliga kollega, Centerpartiets Annie Lööf går det desto bättre. Sedan i maj har hennes siffror stigit från 40 till 45 och hon är därmed den partiledare som flest tillfrågade har förtroende för enligt den här mätningen, trots att hennes parti ofta inte får mer än runt 8 procent i opinionsmätningarna.

– Den liberala linjen har segrat i Centerpartiet och man har börjat formulera en politik som inte är så ”fram och tillbaka” och det kan ge ett förtroende. Det motsatta sker hos Moderaterna. Där pågår nu en ideologisk kamp om vilken typ av parti man ska vara, säger Jonas Hinnfors.

Källa: TNS/Sifo. Foto: SVT

Fakta: Så stort förtroende har svenskarna för partiledarna

Visa
 • Stefan Löfven (S): 43 procent
  (35 procent i senaste mätningen i maj)
   
 • Gustav Fridolin (MP): 26 procent
  (25 procent i senaste mätningen)
   
 • Isabella Lövin (MP): 21 procent
  (18  i senaste mätningen)
   
 • Jonas Sjöstedt (V): 31 procent
  (31 i senaste mätningen)
   
 • Anna Kinberg Batra (M): 40 procent
  (45 i senaste mätningen)
   
 • Annie Lööf (C): 45 procent
  (40 i senaste mätningen)
   
 • Jan Björklund (L): 34 procent
  (32 i senaste mätningen)
   
 • Ebba Busch Thor (KD): 18 procent
  (19 i senaste mätningen)
   
 • Jimmie Åkesson (SD): 20 procent
  (20 i senaste mätningen)

Källa: TNS/Sifo

Så gjordes undersökningen

Visa
 • Sifo genomförde under perioden 12-15 december 2016 telefonintervjuer med ett riksrepresentativt urval svenskar över 18 år. Sammanlagt intervjuades 986 personer.
 • Frågan som ställdes var: ”Hur stort är ditt förtroende för ...?” Svarsalternativen var: ”mycket stort / stort / inte särskilt stort / inget förtroende alls / tveksam, vet ej”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer