Foto: TT

Löfvens största kris – efter två månader vid makten

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven (S) har varit Socialdemokraternas partiledare i mindre än tre år. När han nu står inför nyval och sin hittills största kris, är det efter bara två månader vid makten.

När Stefan Löfven (S) valdes till partiledare för Socialdemokraterna för snart tre år sedan var det för att leda ett parti som skadats svårt av inre stridigheter. Han kommer från fackföreningsrörelsen, och i sitt första tal som partiordförande tryckte han på jobben:

– Jobb, det är Sveriges absolut största tillgång, och det kommer att vara min absolut viktigaste prioritering, sa han.

Under valrörelsen lyckades Socialdemokratin också ta tillbaka jobbfrågan från Moderaterna. Men den stora stötestenen efter valet kom att bli blockpolitiken.

Van att förhandla

Stefan Löfven (S) är med sin fackliga bakgrund van vid att förhandla, och har han många gånger upprepat att han är bra på det.

– Kära vänner, jag har förhandlat en stor del av mitt vuxna liv. Jag vet, att man går inte in i en förhandling, med stenhårda, ultimativa krav. Då når man inte mycket till resultat. Nu krävs det handling, men det krävs också eftertanke och reflektion och lugn, sa han i sitt tal på valnatten.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet vann regeringsmakten, men fick ingen majoritet, inte ens om de hade tagit med Vänsterpartiet i regeringen. Istället hoppades Stefan Löfven (S) på enskilda överenskommelser i avgörande frågor.

”Tror att C och FP vill ta ansvar”

Så här svarade han när han fick frågan om regeringsbildning redan i november 2013:

– Det är klart att i en valrörelse, när man håller på att gå in i ett valår, att tonen kan vara rätt så hög, men när dammet har lagt sig, och när väljarna har sagt sitt, när väl det har gjorts då tror jag också att Centern och Folkpartiet är beredda att ta ansvar för Sverige.

Alliansen kallsinnig

Sedan dess har han och Socialdemokraterna upprepat samma budskap, men  Allianspartierna har hitintills varit helt kallsinniga till alla förslag på förhandlingar eller överenskommelser. Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra (M) upprepade detta också efter ett sent möte med statsminister Stefan Löfven (S) igår kväll:

– Vi har varit tydliga redan före valet, och vi var tydliga på det här mötet att vi tänker inte överge alliansens budgetförslag, eller arbetslinjen, för Stefan Löfvens skull.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet