Arkivbild. Lokal journalistik i underbevakade områden ska gynnas i ett förslag om nytt högre presstöd. Foto: TT

Lokalt fokus när presstödet höjs

Publicerad

Det statliga stödet för journalistik i underbevakade områden ska höjas, enligt en överenskommelse mellan sju riksdagspartier. Sverigedemokraterna står utanför.

”Vårt syfte är att bidra till förutsebarhet samt goda och långsiktiga förutsättningar för granskande journalistik i ett föränderligt medielandskap”, skriver kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) och partiföreträdare på Dagens Nyheters debattsida.

Det totala presstödet blir 20 procent högre från den 1 januari 2019 jämfört med dagens nivå. I förslaget ingår ett nytt stöd för journalistik i så kallade vita fläckar, med maximalt en miljon kronor per område (normalt en kommun). Dessutom höjs bland annat distributions- och driftstöden.

Enligt medieutredningen upplever 43 procent av medborgarna att de ibland eller ofta inte informeras tillräckligt före beslut om förändringar i närmiljön.

Det nya presstödet kräver ett godkännande i enlighet med EU:s regler om statsstöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer