Lönegapet mellan könen ökade

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnors inkomster är fortfarande rejält lägre än mäns, men hur mycket lägre beror på hur åldern, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån.

Kvinnors sammanräknade inkomst var 79,3 procent av männens 2011. Det är till och med lägre än 2009 då andelen var 79,7 procent.

– Kvinnors inkomster kommer något närmare mäns på lång sikt, men de senaste två åren har det gått lite åt motsatt håll. Om man tänker att det ska ske en utjämning så är det lite förvånande att det går åt motsatt håll, säger Hans Heggemann, utredare vid Statistiska centralbyrån, till TT.

Men hur stora skillnaderna är mellan könen beror på hur gammal man är. I åldern 25-29 år är kvinnornas inkomst bara 72,4 procent av männens. En förklaring är att kvinnor i den här åldern är föräldralediga och studerar i högre utsträckning än män.

Minst är skillnaden i åldersgruppen 55-59 år, här har kvinnorna en inkomst som är 83,5 procent av männens.

Och på lång sikt har kvinnors inkomster ökat i förhållande till männens, 1991 var de bara 72,3 procent.

– Det är fler kvinnor som jobbar mer och längre i dag än för 20 år sedan. Det är nog mer det än att lönerna stigit, det har nog inte så stor betydelse.

* SCB har undersökt skillnaderna i medianinkomst mellan könen för personer i åldern 20-64 år. Förutom lön räknas till exempel pension, a-kassa, sjukpenning och vissa andra ersättningar från Försäkringskassan med.

* Hur stor skillnaden är varierar beroende på ålder. Störst är skillnaden för pensionärer. För kvinnor som är 65 år och äldre är inkomsten 71,9 procent av männens i samma ålder.

* Skillnaderna i inkomst mellan kvinnor och män beror framför allt på att kvinnor oftare än män jobbar i yrken som ger lägre inkomster, oftare arbetar deltid och är mer sjuka och föräldralediga än män.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer