Foto: SVT

Tjänstemannens lön 10.000 kronor högre än arbetarens

Uppdaterad
Publicerad

För första gången nånsin är lönegapet mellan arbetare och tjänstemän större än 10.000 kr.

AnneSofie Nilsson är inköpare på Gekås i Ullared. Där har hon jobbat i mer än 20 år. Lika länge som Jonas Nilsson som är gruppledare på varuhusets livsmedelsavdelning. Men som tjänsteman tjänar AnneSofie nästan tusen kronor mer i månaden.

– Det är helt klart ett annat jobb, jag har större ansvar så det tycker jag är rättvist.

”Allting pekar åt fel håll”

Men nya siffror från Statistiska centralbyrån som LO sammanställt visar att gapet ofta är större än så. Medellönen för tjänstemän är 44 procent mer än för arbetare. Lönegapet är därmed för första gången nånsin större än 10 000 kronor.

–Jag blir förbannad. Allting pekar åt fel håll tyvärr. Man måste hålla ihop hela samhället så alla känner sig delaktiga, säger Torbjörn Johansson som är avtalssekreterare på LO.

Att lönen är viktig är både Annesofie Nilsson och Jonas Nilsson överens om. Båda tycker att för stora löneskillnader ställer till problem inom ett företag.

– Enligt min personliga åsikt har en hel del löner för tjänstemännen skenat iväg, säger Jonas Nilsson.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.