Kvinnor tjänade under 2016 i genomsnitt 30.700 kronor i varje månad och männen 34.900. Skillnaden mellan könen är i snitt alltså 4.200 kronor varje månad. Foto: TT

Löneskillnaderna mellan könen fortsätter att minska

Uppdaterad
Publicerad

Löneskillnaden mellan kvinnor och män fortsätter att minska. Men trots det tjänar kvinnor i snitt mer än 4.000 kronor mindre än männen varje månad.

Skillnaden mellan vad kvinnor och män tjänar fortsätter att minska, det visar en ny rapport från Medlingsinstitutet som presenterades under tisdagen.

– Om man ska lyfta fram något i rapporten så är det att löneskillnaden fortsätter att minska och det har den gjort sedan 2007, säger John Ekberg som är statistikansvarig på Medlingsinstitutet.

De senaste tio åren har lönegapet mellan könen minskat med 4,3 procentenheter och är nu 12 procent. Det är en minskning med 0,5 procentenheter jämfört med året innan.

LÄS MER: Grafik: Hur ser löneglappet i ditt yrke ut?

4.000 kronor mindre varje månad

Kvinnor tjänade under 2016 i genomsnitt 30.700 kronor i varje månad och männen 34.900. Skillnaden mellan könen är i snitt alltså 4.200 kronor varje månad.

– Den viktigaste förklarande faktorn till löneskillnaden är att kvinnor och män arbetar i olika yrken, säger John Ekberg.

LÄS MER: Kommunanställdas löner kartlagda

Det finns vissa faktorer som kan förklara att det finns löneskillnader mellan könen. Det kan handla om yrke, utbildning och om man jobbar hel- eller deltid.

Trots det finns det enligt Medlingsinstitutet en löneskillnad på 4,5 procent som inte går att förklara med hjälp av den statistik som finns att tillgå.

Baseras på allas lön

Rapporten presenteras årligen och baseras på löneuppgifter för alla som arbetar i offentlig sektor och hälften av de privatanställda.

Det visar också att manliga tjänstemän i privat sektor hade högst genomsnittslön med 44.100 kronor i månaden.

Lägst lön har kvinnliga arbetare i privat sektor tjänade 25.300 kronor.

LÄS MER: Kvinna? Då jobbar du nu gratis resten av dagen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.