Foto: TT

Lönsamt jobba bland män

Uppdaterad
Publicerad

Att jobba inom en mansdominerad bransch lönar sig. I branscher där de flesta är kvinnor tjänar alla mindre, inklusive männen.

Skillnaderna är inte bara tydliga. De ökar ocksåenligt fackförbundet Vision.

– Det är tredje året vi tittar på det här och vi kan konstatera att skillnaderna ökar. Och det handlar inte om några småsummor under ett arbetsliv, säger Annika Strandhäll, förbundsordförande för Vision.

En civilekonom som jobbar i en kvinnodominerad sektor får exempelvis 17.000 kronor mindre i månaden och en personalchef 10.000 kronor mindre än en person som jobbar inom en mansdominerad sektor. Det visar Visions undersökning av löneskillnader mellan olika branscher för civilekonomer, personalchefer och IT-tekniker, som utgår ifrån siffror från SCB.

En civilekonom som jobbar i en kommun eller landsting under 20 år går miste om sammanlagt 6,6 miljoner kronor jämfört med om personen skulle få en medellön som motsvarar ett jobb i den privata sektorn, medan motsvarande siffra för en personalchef är 3,7 miljoner kronor och för en IT-tekniker 2,6 miljoner kronor, enligt Visions beräkningar.

Inte bättre trygghet i offentlig sektor

Tidigare hade den som jobbade inom offentliga sektorn ofta en högre anställningstrygghet, som till viss del kanske kunde kompensera för löneskillnaden.

– Men så ser det inte ut i dag, offentliga sektorn har inte någon högre anställningstrygghet. Är det då rimligt att sektorn ska släpa efter lönemässigt? frågar sig Annika Strandhäll, förbundsordförande.

Löner lika låga inom privat välfärd

Att andelen privata företag inom välfärdssektorn ökar har inte heller drivit upp lönerna, enligt Strandhäll.

– Till en början märkte man en tendens att lönerna var högre i de privata välfärdsjobben, men inte längre. Den skeva lönesättningen smittar även av sig till de privata välfärdsföretagen, säger hon.

Annika Strandhäll beskriver löneskillnaderna för samma yrken mellan olika sektorer som ”det största problemet för jämställda löner på svensk arbetsmarknad”, och pekar på att den offentliga sektorn de närmaste sju åren behöver rekrytera 420.000 medarbetare till följd av stora pensionsavgångar.

Hon tror att det kommer att bli svårt att locka arbetskraft till kommuner och landsting om lönegapet fortsätter att öka.

Växande lönegap

  • En civilekonom som arbetar i kommun eller landsting och har en medellön på 32.600 kronor i månaden går miste om sammanlagt 6,6 miljoner kronor under 20 år, jämfört med 6,4 miljoner i fjol. Jämförelsen gjordes med en person som tjänar en privat medellön för en civilekonom som ligger på 49.680 kronor i månaden.
  • Motsvarande siffra för en personalchef som jobbar i kommun eller landsting är 3,7 miljoner kronor under 20 år, jämfört med 3,6 miljoner kronor i fjol, och för en IT-tekniker drygt 2,6 miljoner kronor, jämfört med 2,5 miljoner kronor i fjol.

Källa: TT/Vision

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.