Annie Lööf (C) om att ingå i regering med Socialdemokraterna. Foto: TT

Lööf (C) öppnar för att sitta i regering med Löfven efter valet

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet kan tänka sig att sitta i en socialdemokratisk regering efter nästa val. Det säger partiledaren Annie Lööf i en intervju med Expressen. En röst på Centern är därmed en röst både på Stefan Löfven, men även på Vänsterpartiet, säger Moderaterna om beskedet.

Enligt Annie Lööf så kommer Centerpartiet inte att ingå i en ny, borgerlig regering så länge Moderaterna är beredda att budgetförhandla med Sverigedemokraterna.

– Man kan inte samtidigt budgetförhandla med Centerpartiet om man också budgetförhandlar med Sverigedemokraterna, säger hon till Expressen och tillägger:

– Att man nu vill ta in Sverigedemokraterna i värmen, budgetförhandla med dem och bilda regering med stöd av deras röster gör att borgerligheten kommer vara fortsatt delad.

Nöjd med partiets ”strategiska mittposition”

Enligt Annie Lööf så är Centern ganska nöjd med den position man har i det politiska landskapet som uppstod efter valet 2018 och och man tror sig också kunna vinna än mer i valet nästa år på den ”strategiska mittposition” partiet nu intagit.

– Många etiketterar oss som ett utpräglat mittenparti och det tror jag har att göra med att man ser att vi både kan samarbeta med Socialdemokraterna såväl som den tidigare alliansen. Vi darrar inte på manschetten när det gäller samarbete med Sverigedemokraterna och just den tydligheten över tid tror jag väljare till både höger och vänster uppskattar, säger hon.

Öppnar för att regera med (S)

Annie Lööf uppger också att partiet siktar på att åter bli ett regeringsparti efter valet nästa år och att man kan tänka sig regeringspartner både till höger och vänster.

– Centerpartiet går inte till val på att sitta i opposition och inte få något gjort. Vi kommer självklart gå till val på att sitta i regeringsställning, säger hon och tillägger:

– Vi är beredda att sitta i regering med både Socialdemokrater och Moderater. Det som styr oss efter nästa val handlar om vilka centerpartistiska politiska områden som vi får igenom, hur de andra partierna ställer sig till samarbete med ytterkanterna och valresultatet.

”Bra konsumentupplysning”

Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson och förste vice ordförande, Elisabeth Svantesson kallar Annie Lööfs besked för ”bra konsumentupplysning”.

– En röst på Centern är därme dinte bara en röst på Socialdemokraterna utan även en röst på Vänsterpartiet, säger hon och tillägger:

– Centerpartiet definierar sin roll i svensk politik för många år framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer