Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annie Lööf (C): Dörren till M står öppen – om de klipper banden till SD Foto: SVT

Lööf: ”Så länge M krokar arm med SD blir den vägen svår”

Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööfs besked i regeringsfrågan har väckt intern kritik. Men C-ledaren står fast vid att ett regeringssamarbete med M inte är aktuellt just nu.

– Vår dörr står öppen för Moderaterna om de vill klippa banden till Sverigedemokraterna, säger Lööf till SVT.

I en intervju med Dagens Nyheter sa Annie Lööf att hon ser Magdalena Andersson (S) som den bästa statsministerkandidaten och att hon är beredd att sitta i en socialdemokratisk regering efter valet i höst.

Beskedet har kritiserats av de borgerliga partierna och framför allt av röster inom Centerpartiet. Bland andra Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, ifrågasatte sin partiledares uttalande och argumenterade för att C bör ”hålla dörren öppen för fler regeringsalternativ”.

Val 2022

Att sitta i en M-ledd regering med Ulf Kristersson i spetsen är däremot inte ett alternativ, menar Lööf, åtminstone inte så länge de är öppna för att samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Så länge Moderaterna utesluter samarbete med Centerpartiet och krokar arm med SD så blir den vägen svår. Men vår dörr står öppen för Moderaterna om de vill klippa banden till Sverigedemokraterna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet