Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag är glad att vi har ett parti där man orkar och vågar lyfta kritik”, säger den nya C-ledaren i en intervju med SVT. Foto: Johan Nilsson/TT

Muharrem Demirok ny partiledare för C

Uppdaterad
Publicerad

Muharrem Demirok väljs till ny partiordförande för Centerpartiet. Det tidigare kommunalrådet i Linköping ersätter Annie Lööf som lämnar sin post efter elva år.

– Det är svårt att finna orden en dag som den här. Från djupet av mitt hjärta, tack, säger Muharrem Demirok.

Muharrem Demirok föddes 1976 i Huddinge och har både svenskt och turkiskt medborgarskap då hans far kom till Sverige från Turkiet på 1970-talet. Demirok har under de senaste 14 åren varit kommunalråd i Linköping och valdes in i riksdagen 2022. Han har i två omgångar suttit i Centerpartiets partistyrelse.

I sitt första tal som partiledare pratade Demirok mycket om skolan.

– Mitt första viktiga besked är att Sveriges skolpeng måste göras om. Den som tar mest ansvar måste också få mest betalt. Kommunerna har och tar alltid ett större ansvar och ska därför få mer betalt för det, säger han och tillägger att han tycker att partierna till vänster missar kommunerna och skolorna på landsbygden.

Annie Lööf avslutade sitt sista tal som partiledare med att ge en ryggdunkning till Muharrem Demirok från scenen.

– Du har mitt fulla stöd och fulla förtroende, säger hon.

Utesluter inte samarbete med SD

I en intervju med Expressen så öppnar Demirok upp för breda politiska uppgörelser, där även SD kan ingå.

– Jag väntar på en inbjudan från Ulf Kristersson när det gäller energifrågan, när det gäller trygghetsfrågor. Jag är beredd, och kommer det en inbjudan kommer vi att delta i det här arbetet. Om det är så att det går brett. Om det är en inbjudan som bara går till Centerpartiet och vi förväntas vara med i en överenskommelse med regeringen och SD då är det inte en bred överenskommelse, säger han till tidningen.

Det är inte ett krav på att SD ska hållas utanför?

– Nej, jag väntar på en inbjudan, en bred inbjudan där vi kan ingå, men det är viktigt att ha med sig de förutsättningarna, Socialdemokraterna och Moderaterna är de två största partierna nu i opinionen, de behöver finnas med för att det ska finnas långsiktighet.

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson menar att det är svårt att dra säkra slutsatser kring vilken väg Centerpartiet kommer att välja i regeringsfrågan.

– Hans uttalande till Expressen kan tolkas som en mindre positionsförflyttning, men vi ska komma ihåg att hans besked fortfarande är att direkta förhandlingar eller samarbete med SD inte är aktuellt, säger Knutson.

Han tillägger att Demiroks uttalande kan vara en typ av testballong, för att se hur centerpartisterna tar emot det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Muharrem Demirok väljs till ledare för Centerpartiet efter Annie Lööf. Foto: TT

Delade meningar

Inför beslutet gavs dock blandade synpunkter från scenen.

– Jag är rädd att vi skapar rubriken ”Centern överger landsbygden” om vi väljer en storstadsledare idag, säger Bo Hagström, ordförande för Centerpartiet Gullspång, som begärde ordet under partistämman. 

– Det jag älskar med Centerpartiet är att vi talar alltid för våra kandidater. Jag tror vissa behöver en påminnelse idag, säger Emma Blomdahl Wahlberg från Centerkvinnor.

Demiroks turkiska medborgarskap har hamnat i fokus då dubbla medborgarskap enligt Säpo kan vara en sårbarhet som kan utnyttjas av främmande makt som vill inhämta skyddsvärda uppgifter om svenska förhållanden. I mitten av januari meddelade Demirok att han ska avsluta sitt turkiska medborgarskap. 

Efter att valberedningen föreslog Demirok hamnade han snabbt i blåsväder då han inte uppgett för dem att han dömdes för misshandel vid två tillfällen på 1990-talet. 

–  Jag är den första att erkänna att det skulle ha kommit långt tidigare, har han tidigare sagt i SVT:s Agenda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En rörd Annie Lööf tackas av som partiledare under partiets extrainsatta partistämma. Foto: Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.